IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 15 октомври

07:56 | 15.10.15 г.
Преглед на печата за 15 октомври

Венецианската комисия одобри съдебната реформа

в. Сapital daily

Европейската комисия за демокрация към право - институцията към Съвета на Европа, по-известна с чудноватото име Венецианска комисия, е дала позитивна оценка за промените в конституцията, отнасящи се до съдебната система. Това научи "Капитал Daily" от двама независими източници, започнати с черновата на становището, която трябва да бъде гласувана окончателно другата седмица.Венецианската комисия дори определя промените като недостатъчни. В черновата било записано, че "промените са можели да бъдат по-радикални и двете бъдещи камари да поемат повече от правомощията на пленума на ВСС".

Очаквано е дадена положителна оценка на идеите за разделение на Висшият съдебен съвет (ВСС) и въвеждането на явно гласуване (което отпадна от проекта в името на "историческия компромис") на кадровите решения на съвета, тъй като съветът от години коментира в свои становища, че подобни промени са необходими за гарантиране независимостта на съдебната власт.

Основно политически, а не експертни номинации за Фискалния съвет

в. Сapital daily

Осем души ще се борят за петте места във Фискалния съвет - независимият орган, който трябва да следи изпълнението на бюджета и да бъде коректив на Министерството на финансите. След изслушване от бюджетната комисия парламентът ще избере един председател и четирима членове, които ще имат 6-годишен мандат. По-голямата част от предложенията обаче будят съмнение доколко становищата на този съвет ще бъдат наистина експертни и независими. Справка в биографиите на кандидатите показва, че макар всички да имат икономическо образование, някои са политически обвързани, а малко от кандидатите имат реална експертиза в бюджетната сфера.

US пратеник в Гърция за конектора с България

в. Стандарт

Специален пратеник на САЩ е изпратен да преговаря в Атина заради отлагането на газовата връзка с България. Новото отлагане на междусистемната газова връзка между Гърция и България мобилизира американската дипломация, която изпрати Амос Хохстейн, пише "Катимерини". Тази газова връзка се разглежда като алтернатива на руския газ на българския пазар, тя ще бъде пряко включена към Трансадриатическия газопровод, по който ще тече азербайджански газ с възможност за доставянето му за Румъния, Унгария и дори за балтийските държави на север.

Днес американският специален пратеник по енергийните въпроси Амос Хохстейн се очакваше да се срещне с гръцкия министър на енергетиката Панос Скурлетис, а после да има и тристранна среща с българския ресорен министър Теменужка Петкова. Визитата на Хохстейн в Атина е подготовка за посещението на държавния секретар Джон Кери през ноември.

Няма пари за нов път Варна – Бургас

в. Стандарт

Липсват осигурени пари за изграждането на нов път между Варна и Бургас. Това посочва в писмен отговор на депутатски въпрос регионалният министър Лиляна Павлова, предаде БГНЕС. Павлова все пак уточнява, че се търсят различни варианти, включително и публично-частно партньорство. До момента у нас няма път, който да е изграден на подобен принцип. От отговора на регионалния министър става ясно, че движението между магистралите "Тракия" и "Хемус" поне в близките пет-шест години ще се осъществява по досегашния път, по който в разгара на активния туристически сезон настава ад. През 2013 г. са анализирани седем варианта за изграждане на нов път.

Лекарите искат да се криминализира укриването на болест

в. Сега

Укриването на заболяване да се криминализира, настоява Българският лекарски съюз. Става дума за случаи, когато пациенти крият преди операция, че имат заразни болести като хепатит и СПИН. "Не може един човек да знае, че е вирусоносител и да не съобщава този факт при постъпването си в лечебно заведение, защото това е безотговорно поведение, което поставя в риск лекарите и всички медицински специалисти", обясни зам.-председателят на съюза д-р Галинка Павлова. БЛС ще проведе юридически консултации по този въпрос. Съсловната организация ще настоява държавата да осигури достатъчно експресни диагностични тестове за случаите, когато пациентът не може сам да съобщи за хепатит В и С и ХИВ инфекция.

Експерти намират работа на талантливи българи

в. Новинар

Експерти от една от най-големите компании за управление на човешки ресурси ще ударят рамо на български таланти, които търсят подходяща работа. Това ще се случи в рамките на Дните на кариерата, които ще се проведат на 17 и 18 октомври в мола на бул. "Цариградско шосе" в столицата. Специалистите ще изнесат лекции и ще проведат практически упражнения на различни теми, касаещи търсещите работа хора. По време и след изложението претендентите за работа ще имат възможност да кандидатстват за различни позиции и е добре да подготвят кратка професионална биография. Всички позиции ще бъдат обявени на сайта на събитието, който ще стартира дни преди изложението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още