IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 13 октомври

07:47 | 13.10.15 г.
Преглед на печата за 13 октомври

МВР трябва да се справи без допълнителни пари
В. Капитал Daily

Министерството на вътрешните работи (МВР) няма да получи исканите 21 млн. лв., с които да изплати обезщетенията на служителите, напуснали системата. Това каза финансовият министър Владислав Горанов след кръглата маса, организирана от Американската търговска камара в България. Според него необходимите средства трябва да се намерят чрез преструктуриране на разходите в самото ведомство. Горанов отново предлага само оперативните служители в МВР да се осигуряват в първа категория труд, а чиновниците да бъдат преназначени към трета категория по Закона за държавния служител.

Линията на бедността за догодина ще е 300 лв.
В. Сега

Линията на бедността за 2016 г. да е 300 лв., предлагат от социалното министерство. За тази година прагът е 286 лв. и той бе увеличен с 35 лв. спрямо 2014 г. От министерството не са аргументирали защо предлагат 300 лв. Сумата предстои да бъде гласувана от Министерския съвет. Линията на бедността се използва при раздаването на добавките към пенсиите за Коледа и Великден, но нормативно от нея не зависят никакви социални плащания.

Училищата вече трябва да имат екипи за подкрепа
В. Сега

Всяко училище ще трябва да има екип за подкрепа на личностното развитие, който ще оказва допълнителна подкрепа на децата. Новото изискване е записано в приетия вече закон за предучилищното и училищното образование и трябва да влезе в сила след няколко месеца. Според новите разпоредби във всяко училище трябва да има психолог или педагогически съветник, логопед, социален работник и ресурсни учители, които да осигуряват два вида подкрепа за учениците - обща и допълнителна. Общата е за всички деца като цяло и включва допълнително обучение или консултации по учебни предмети, занимания по интереси, кариерно консултиране и т.н.

Искат да няма данък за градини до 2 дка
В. Стандарт

Събирането на данък за ниви в селата под 2 декара при действащите в момента ставки от 0,1 до 4,5 на хиляда от данъчната им оценка ще се окаже по-скъпо за администрацията и общините от евентуалните приходи от налога. Това се посочва в становище на Асоциацията на българските села (АБС) по повод предложението на Министерството на финансите да се облагат и земеделските земи в строителните граници на населените места. Семейните градини в селата с размер до 2 дка представляват много малка част от общия обем на земеделските земи в България и са едва около 15 000 хектара. Това означава, че ако предложението на МФ се приеме, облагането с действащите в закона ставки ще бъде нищожна част от приходите в бюджетите на всичките 265 общини в страната, посочват от АБС.

Гурбетчиите в Турция и Испания пращат най-много пари
В. Новинар
Най-много пари в страната ни от всички гурбетчии наливат българите, които работят в Турция и Испания. Това показа класация на списание Time. Според данни на Световната банка за паричните транзакции към всяка държава в света през 2014 г. в нашата страна 830 млн. долара са инвестирани от гурбетчиите от Турция. На второ място е Испания, откъдето нашенци са изпратили в родината 198 млн. долара. Третото и четвъртото място са за Германия и САЩ, съответно със 113 млн. долара и 97 млн. долара. От Великобритания пък са дошли 74 млн. долара, а от Италия – 72 млн. долара. На седмо място е Гърция с 68 млн. долара, въпреки че значителен дял от 15 на сто от гурбетчиите ни се трудят там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още