IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 28 септември

07:48 | 28.09.15 г.
Преглед на печата за 28 септември

Продажбите на H&M в България нарастват с 37%

в. Сapital daily

Продажбите на шведския ритейлър H&M в България са нараснали с 37% до 363 млн. шведски крони (38.5 млн. евро) за първите девет месеца на фискалната година. За компанията тя се отчита от 1 декември до 31 август. В местна валута увеличението на приходите е с 31% на годишна база, съобщиха от компанията в последния си финансов отчет. На тримесечна база (в периода юни - август) продажбите също са повече - с 35%, достигайки 140 млн. шведски крони. В България компанията оперира 16 магазина, а през април тази година пусна и платформа за онлайн продажби. За сравнение, в Румъния приходите от продажби на ритейлъра са се вдигнали с 47%, достигайки 1.274 млрд. шведски крони, или 135.5 млн. евро. Там компанията има 41 магазина, като само в последната година са отворени три нови представителства.

ДДС за служебна кола през уикенда

в. Стандарт

Фирмите ще трябва да засекат доколко служебни коли, сгради, телефони и лаптопи се използват за лични нужди на собственика или служителите. За целта те ще могат да използват критерии като дни, километри, квадратура, количество, разговори и т.н. Това предвиждат промени в Закона за ДДС, подготвени от Министерството на финансите. Целта е точно да се определи до каква степен имущество на фирмата се използва за лични нужди и да се плати дължимото ДДС. И в момента, ако на името на фирмата се купи телевизор или мебели, но вместо в офиса те се поставят в дома на собственика, за тях не може да се ползва данъчен кредит по ДДС, т.е. фирмата не може да си върне платеното ДДС.

Италианци инвестират в IT бизнеса в България

в. Стандарт

Ръст на италианските инвестиции в България в сферата на информационните технологии се наблюдава в последно време. Това заяви за в. "Стандарт" италианецът с българско родословие Даниеле Индако, който е собственик и управител на консултантската фирма SAAD consulting. Отчасти инвестициите в IT сектора се дължат на доброто качество на интернет сигнала в България, допълни той. Италиански фирми развиват успешно и нови софтуерни дружества, които пишат програми за застрахователни компании. Новите платформи целят оптимизиране на работния процес. Капиталовложения се наблюдават и в кол центрове, чиято дейност подпомага компании от различни сектори на икономиката с телемаркитинг, обслужване на клиенти, продуктови услуги и т.н. Новите дружества са конкурентоспособни и заемат добра търговска позиция на пазара.

Министерствата изхарчили 1 млрд. лв. над бюджетите си

в. Сега

Разходите на министерствата за поредна година надхвърлят чувствително одобрените от парламента нива. За 2014 г. министерствата и държавните комисии са изхарчили 7.24 млрд. лв. без парите по еврофондовете при първоначално одобрени от депутатите разходи в размер на 6.33 млрд. лв. Това прави разлика от 909 млн. лв., като е трудно да се разбере каква част от тези харчове са възникнали по обективни причини и колко се дължат на слаба финансова дисциплина. Разминаването се вижда от одобрения миналата седмица от Министерския съвет отчет за изпълнението на държавния бюджет за 2014 г. Отчетът е внесен за обсъждане в НС, като дебатите по него ще съвпаднат с подготовката на бюджет 2016 г.

Разликата от близо 1 млрд. лв. в одобрения от НС бюджет на министерствата и реално извършените от тях разходи през последните години е традиция. Част от нея се дължи на залагането на скрити разходи още на ниво приемане на бюджет, както и на отпускане на извънредни субсидии през годината. За целта се използват различни буфери, отново в разходната част.

Специалисти от трети страни ще се наемат за поне 2700 лв.

в. Сега

Специалисти от трети страни ще се наемат за поне 2700 лв. месечна заплата и за минимум една година. Възнаграждението е три пъти над средното за страната и ако работодателят има нужда от чужд специалист, трябва да му я осигури. За сметка на това няма да е нужно да доказва, че не е намерил подходящите кадри на нашия пазар на труда. Това предвиждат промените в наредбата за наемане на чужденци със синя карта, разработени от вицепремиерите Румяна Бъчварова и Ивайло Калфин.

Отпадането на пазарния тест - доказването, че на нашия пазар липсват кадри - ще спести 15 дни на работодателите, които се оплакват, че процедурата е прекалено тромава. Списъкът на професиите, за които ще важи облекченото наемане на чужденци със "синя карта", ще се утвърждава в началото на всяка година след разговори със социалните партньори, за да не се допуска неконтролируемо наемане на чужди специалисти, пише в мотивите. За професиите извън списъка ще важат сегашните правила.

10 млн. лв. за заснемане на България от въздуха

в. Новинар

Министерство на земеделието и храните (МЗХ) обяви обществена поръчка на стойност 10 740 000 лева за заснемане на страната ни отвисоко. Проектът “Изготвяне на нова цифрова цветна ортофото карта на страната” има за цел да заснеме цялата територия на България, която е 110 994 кв. км, от птичи поглед, а за целта държавата ще плати близо 11 млн. лева. „До 2019 г. чрез аерозаснемане на актуални ортоизображения, покриващи територията на цяла България, ще трябва да се изготви цялостна ортофото карта“, обясниха от аграрното ведомство. Оттам уточниха, че заснемането е по изискване на Европейския съюз и е свързано с директните плащания, които земеделските производители получават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още