IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 23 септември

07:42 | 23.09.15 г.
Преглед на печата за 23 септември

Първият открит мол в България се продава заради дългове
В. Капитал Daily

Година след като наемателите в бургаския мол "Странд" бяха помолени да напуснат, търговският център излиза за продажба на търг заради неплатени данъци към общината, а обявена минимална цена е 33.3 млн. лв. Продажбата от частен съдебен изпълнител е интересна, тъй като това е първият мол от отворен тип в България - концепцията напомня голяма търговска улица с магазини, заведения, обществени зони и забавления. Очакванията на инвеститорите обаче, че новият мол ще внесе разнообразие в търговските площи в града, не се оправдаха и той работи само една година при силната конкуренция в морския град. По различни оценки в центъра са вложени над 40 млн. евро, като част от тях бяха осигурени от КТБ. Именно фалитът й през миналото лято накара мениджмънта на "Странд" да помоли наемателите "временно" да освободят обектите.

Заплатите в София растат 7 пъти по-бързо от тези в Ловеч
В. Сега

Областите Кърджали, Силистра и Смолян са единствените, в които средната заплата намалява през второто тримесечие на годината спрямо 2014 г. От началото на годината Шумен отбелязва значително увеличение - за април, май и юни годишният ръст е 6.7%, но в първите три месеца средните заплати в областта скочиха с 22%, което бе рекорд. Столицата обаче остава недосегаема по отношение на възнагражденията - в София средно се взема с 37% повече от средната заплата за страната. Няма шанс столицата да бъде настигната, защото тук заплатите растат например седем пъти по-бързо, отколкото в Ловеч. Това показва информационният бюлетин за доходите и жизнения стандарт към август на социалното министерство.

Половината домакинства в България не се отопляват нормално
В. Сега

Около 46% от домакинства у нас не се отопляват нормално. По този показател България е първа сред страните в ЕС. Това показва доклад за енергийната ефективност, изготвен от консорциум, ръководен от INSIGHT_E и финансиран от Европейската комисия (ЕК). В доклада се оценява как държавите членки дефинират въпроса за енергийната бедност и уязвимите потребители, както и какви мерки са въвели, за да се справят с проблема. На второ място след нас са Литва и Кипър, където проблеми с отоплението през зимата срещат около 30-35% от хората.

Горанов: Данъкът върху имотите е по-нисък отколкото в Сърбия
В. Стандарт

"В България облагането на собствеността на гражданите е в пъти - в порядъка на няколко, до десет, по-ниско от това в съпоставими с нашата черга държави - Сърбия, Унгария, Хърватия и Румъния", каза министърът на финансите Владислав Горанов по БНТ. "Имаме много ниско облагане на имуществото. Това отнема какъвто и да е било инструментариум на общините да водят икономическа политика и да подобряват средата за живеене", заяви Горанов по повод идеята общините да имат право да въвеждат данък в размер от 0% до 2% върху доходите на гражданите. В момента бюджетите на общините се пълнят основно от данъците върху имуществото на гражданите - жилищата и колите, както и от средства от централния бюджет на страната. От ГЕРБ обаче вече се обявиха против идеята за нов общински данък.

По-лесно сравняваме таксите на банките
В. Стандарт

Гражданите и фирмите от страните в ЕС ще могат по-лесно да сравняват таксите на всички банки в общността за най-често използваните услуги за да си избират трезора, който предлага най-изгодните. Тази информация ще бъде качена на специален сайт, предвижда Директивата на ЕС за съпоставимост на таксите, която предстои да бъде въведена и в нашето законодателство. БНБ заедно с Асоциацията на банките в България е изготвила списък с таксите за най-използваните платежни услуги в различните банки, който вече е представен в Европейската комисия. Това се прави с цел потребителите на платежни услуги да бъдат максимално защитени и да правят информиран избор за най-изгодните за тях условия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още