IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес акцентите на 11 септември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:44 | 11.09.15 г.
Бизнес акцентите на 11 септември

В България

През юли износът на България само за държавите членки на ЕС спада за пръв път от 8 месеца, а ръстът на общия износ е най-бавният също от 8 месеца насам. През юли обаче все пак има растеж на общия износ, което ще позволи на експорта да остане един от основните двигатели на икономиката през 2015 г. Освен това прирастът на експорта в седмия месец се дължи изцяло на търговията с трети страни.

Малко новини от енергийния сектор: България търси 220 млн. евро за строителството на газовата връзка с Гърция, тъй като Европейската комисия няма практика да предоставя грантове на частни дружества, каквото е проектната компания за изграждането на съоръжението, заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

По отношението на невъзможността на НЕК да се разплати с т. нар. „американски централи“ в Маришкия басейн, тя заяви, че няма непосредствена опасност от режим на тока. Нейните надежди са, че ще дойдат оферти с добри условия от банки във връзка с търговете, обявени от БЕХ, който по процедура ще продължи „месец и половина – два“.

По време на днешния парламентарен контрол Румяна Бъчварова заяви, че от началото на мандата на правителството до юли тази година щатната численост в държавната администрация е намалена с 1 811 щатни бройки. Числеността на държавната администрация, без общинската, е 115 848 щатни бройки.

По отношение на бежанска криза по-рано през деня тя коментира, че бежанската вълна има своята крайна цел и нито едно политическо решение не може да промени мотивацията на мигрантите. Те се насочват към Германия и не искат да останат нито в България, нито в Унгария, Чехия или дори Австрия, привлечени от доброто състояние на германската икономика и от близките общности там.

По света

Започваме със света на суровините, където според Goldman Sachs Group излишъкът на пазара на петрол е толкова голям, че цените могат да потънат до 20 долара за барел. Макар че това не е основният сценарий, невъзможността производството да се свие достатъчно бързо може да доведе цените на „черно злато“ до това равнище.

В Европа германският федерален министър на финансите Волфганг Шойбле изрази нарастващото си безпокойство за продължаващото наводняване на финансовите пазари с евтините пари на централните банки. Според него "се движим към следващия балон" и "трябва да си научим уроците от последната криза".

Русия обяви, че изпраща военни доставки, съветници и хуманитарна помощ за Сирия, а ако Дамаск поиска, Москва ще изпрати и допълнителна помощ. Това засили опасенията на САЩ за ескалиране на гражданската война в страната, което би тласнало още повече мигранти към Европа.

Насочваме се към другия край на планетата, където новините за забавящия се растеж на китайската икономика не спират. Според последните данни обаче страната консумира огромна част от световните материали, употребявани в инфраструктурата. Всъщност Китай е използвал повече бетон през последните три години, отколкото САЩ през целия 20-ти век. Какви още зашеметяващи количества суровини консумира страната, вижте тук.

Оставаме на азиатска вълна, но с по-скоро криминална нотка. С традиции и ритуали, датиращи още от времето на самураите, японската мафия, позната още като Якудза, отдавна е обект на много легенди. Днес групата се смята за една от най-силните и страховити организации в света, a престъпната ѝ дейност е добре прикрита зад абсолютна законна дейност – от одиторски фирми до компании в развлекателната индустрия.

На борсата

През първата половина на 2015 г. приходите от комисиони на застрахователните брокери, които формират половината от премийните приходи на застрахователните компании, се покачват с 9,4% на годишна база. Ръстът е факт благодарение основно на възнагражденията, които получават брокерите за сключени застраховки, попадащи в обхвата на общото застраховане.

Препоръчваме

В сряда Apple представи най-новите си продукти. Компанията се насочва към пазара на луксозни стоки със своя нов умен часовник, струващ 1500 долара. Устройството е дело на технологичния гигант и френския производител на луксозни стоки Hermes, но дали това не кара Apple да се сбогува с част от принципите си?

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още