IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 10 септември

07:57 | 10.09.15 г.
Преглед на печата за 10 септември

Вътрешните одити на министерствата и общините ще минават два пъти през контрол

В. Капитал Daily

Одитни комитети ще бъдат създадени във всички министерства и общини, които подлежат на вътрешен одит, както и в държавен фонд "Земеделие". С това на практика се въвежда т.нар. двойна линия на докладване на резултатите от вътрешния одит - както пред ръководителя на организацията, така и пред одитния комитет. Освен това търговските дружества с над 50% държавно или общинско участие в капитала и годишен оборот на 10 млн. лв. също ще трябва да изградят звена за вътрешен одит. Разширяват се и правомощията на министъра на финансите при планирането на одита за приоритетни области. Това стана ясно, след като правителството одобри в сряда проект за изменение в Закона за вътрешния одит в публичния сектор.

Газопроводът Eastring ще струва на "Булгартрансгаз" 700 млн. евро

В. Капитал Daily

Изграждането на газопровода Eastring, който бе лансиран като алтернатива на "Южен поток", може да струва на България 700 млн. евро, ако държавната "Булгартрансгаз" вземе окончателно решение да се включи в проекта. Това става ясно от десетгодишния план за развитие на мрежите на компанията до 2024 г., който е внесен за одобрение в енергийния регулатор.

Проектът за Eastring на словашката газова компания Eustream предвижда тръбата да започне от съществуващата компресорна станция "Велке Капушани" в Словакия, която е свързана с реверсивна газова връзка с Украйна. Оттам газопроводът ще премине през Унгария и ще достигне до българско-румънската граница в района на село Кардам, а оттам до турската граница. Според плана на "Булгтрансгаз" това означава изграждането на нов газопровод на българска територия, който ще е с дължина от 258 км, както и изграждане на нова компресорна станция в района на село Странджа в близост до турската граница. Общата дължина на газопровода се очаква да бъде между 744 и 1015 км в зависимост от избраното трасе. Капацитетът на новия газопровод се очаква да бъде 20 и 40 млрд. куб. метра газ годишно и да осигури нов коридор за доставка на природен газ между пазарите на Централна и Западна Европа и Турция.

Депутатите режат сериозно сроковете за подслушване

в. Сега

ГЕРБ, ДПС, Реформаторският блок, АБВ, Патриотичният фронт и БДЦ предлагат драстично да се намалят сроковете за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС). Това става ясно от проект за промяна на едноименния закон, качен на сайта на парламента. В момента разпоредбите позволяват да се подслушва в рамките на 2 месеца с възможност срокът да се удължи до половин година. Сега обаче в масовия случай ще се слуша само два месеца. А по-дълъг срок се предвижда само в определени случаи. Според промените СРС ще се прилага от 20 до 60 дни, ако се използва за установяване на самоличността на престъпници или хора, които действат по тяхна поръка, без да знаят, че вършат престъпление.

НРС и НСО ще си запазят привилегиите за пенсиониране

в. Сега

Държавна агенция "Разузнаване" и Националната служба за охраната ще бъдат поставени в привилегировано положение спрямо военните и полицаите при пенсиониране. Това става ясно от доклада на парламентарната комисия за спецслужбите за законопроекта за преобразуването на НРС в агенцията.

По предложение на депутати от ГЕРБ в проекта е било добавено, че разузнавачите придобиват право на пенсия при освобождаване от служба независимо от възрастта им при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети специализиран. Комисията също е подкрепила аналогична поправка на кодекса, според която и офицерите, и сержантите от НСО ще придобиват право на пенсия при същите условия. Измененията в Кодекса за социално осигуряване са предложени, въпреки че именно управляващите настояваха да се премахнат привилегиите при пенсиониране на силовите ведомства.

Хлебарите задържат цената на насъщния

в. Стандарт

Последното нещо, което прави един бизнесмен, особено в нашия бранш, където конкуренцията е огромна и всички сме притиснати от нея, е да вдига цените на продукцията си. Това заяви председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев по повод покачването на цените на тока. Той посочи, че повишение на крайните цени се прави, когато са изчерпани всички други варианти за оптимизиране на финансовата политика на една фирма.

Дават още 4,5 млн. лв. за оградата с Турция

в. Новинар

Правителството отпусна допълнителни пари за изграждането на оградата по българско-турската граница. 4,5 млн. лв. ще бъдат дадени за разплащане на разходите за проектиране, авторски надзор и инвеститорски контрол. За цялостното изграждане на новото защитно съоръжение на браздата са планирани около 90 млн. лв. Към страната ни бежанският поток продължава да е висок и постоянно се съобщава за нови случаи на задържани нелегални имигранти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още