IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 9 септември

08:06 | 09.09.15 г. 1
Преглед на печата за 9 септември

Туристическите атракции вече ще се финансират от инвестиционен фонд
в. Капитал Daily

През новия европейски програмен период (2014 – 2020 г.) туристически атракции ще се финансират основно на принципа на финансов инженеринг от специално създаден фонд с капитал около 200 млн. лв. Това обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на дискусия за еврофондовете във вторник.

"С начален капитал от 370 млн. лева от бюджета на новата оперативна програма "Региони в растеж" се предвижда да създадем 5 фонда на принципа на финансов инженеринг. С тях искаме да привлечем финансови и банкови институции и с частния бизнес да реализираме проекти за градска среда", каза министър Павлова. Създаването на фондове със средства от програмата е практика, която ще продължи и надгражда инициативата JESSICA, която разполагаше с около 33 млн. евро през изтеклия програмен период.

Възходът на търговците на електроенергия
в. Капитал Daily

С отварянето на електроенергийния пазар и възможността клиентите да избират сами доставчика си ролята на търговците на електроенергия започна да се откроява все повече. Тенденцията на постоянно растящите приходи на тези дружества се очерта още по-ясно с масовото излизане на фирмите на свободния пазар от средата на 2013 г. - първоначално  присъединените към мрежата средно напрежение, но след това и по-малките, присъединени към мрежата ниско напрежение. Добрите финансови резултати се виждат и от счетоводните отчети на дружествата, които почти без изключение бележат ръст в приходите и печалбите си за 2014 г.

Групата на динамичните

Сред най-динамично развиващите се компании през 2014 г. ясно се открояват търговците на трите снабдителни дружества в страната – ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про". Техните приходи значително са нараснали спрямо 2013 г. При ЧЕЗ увеличението е със 73%, като компанията се нарежда и на първо място по приходи през миналата година. При ЕВН, която е трета по приходи, увеличението е повече от два пъти, а при "Енерго-про", която е шеста, ръстът на приходите е 2.25 пъти.

Държавните енергийни фирми губят милиони в КТБ
в. Сега

"Битката" за връщането на блокираните във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) пари на държавните енергийни дружества у нас изглежда е обречена. В момента само те са затънали с десетки милиони левове въпреки влошеното си финансово състояние. Вчера енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че ще направи всичко, което позволява законът, за да се върнат част от парите. По думите й обаче вероятността това да се случи е минимална.

Неотдавна и финансовият министър Владислав Горанов заяви в интервю за "Капитал", че е малко вероятно синдиците да успеят да съберат повече от една трета от вземанията на трезора.

В момента само "Топлофикация-София", която се води общинско дружество, има блокирани около 80 млн. лв., заради които преди време бе уволнен шефът й Стоян Цветанов. Според списък на вземанията на кредиторите на КТБ, публикуван преди седмици, всички дружества под шапката на държавния "Български енергиен холдинг" (БЕХ), както и самият холдинг, имат сериозни средства в КТБ. Газовият оператор "Булгартрансгаз" има да взема 60.33 млн. лв, "Мини Марица-изток" има да получава 18 млн., а НЕК - 15 млн. лева.

Евтините квартири в София стават кът
в. Новинар

Предлагането на мебелирани и достъпни квартири в София, търсени главно от хора с по-ниски доходи от провинцията, е по-малко от търсенето, научи „Монитор”.

“Интересът към този тип апартаменти сега е леко засилен, а се оказва, че предложенията са по-малко”, каза Тихомир Цаков от агенция „Аристо”. „Става проблем да се намери прилична квартира на сносна цена”, поясни той. По думите му хора, уредили се на работа в столицата, ученици и студенти търсят почти всичко - от големи жилища, където да се настанят по няколко души, за да им излезе по-изгодно, до гарсониери за сам човек.

Според него друга трудност в момента е, че повечето брокери не обменят информация с колегите си. „Най-често те предпочитат да контактуват директно само с бъдещите наематели. Това затормозява работата на всички ни”, алармира Цаков.

Катарци правят спа центрове с наша минерална вода
в. Новинар

Катар ще прави райски спа центрове с българска минерална вода. Това е било обсъдено по време на срещата между министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и катарския й колега Ахмед ал-Хумайди, която е била проведена в София в неделя вечерта.

Двамата са обсъдили възможността за предоставяне на богата информация за изворите ни и начините, по които могат да се привлекат инвеститори.

"Общо 4600 литра изтичат от около 270 находища в България. Минералната ни вода е с изключително добри качества. Именно заради това става за пиене и за развиване на спа центрове", заяви екоминистърът Ивелина Василева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Nikola666
преди 8 години
"Общо 4600 литра изтичат от около 270 находища в България."Тук не трябва ли някъде да има и единица за време?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още