IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 септември

07:48 | 07.09.15 г. 1
Преглед на печата за 7 септември

Мнозинството се пропуква
В. Капитал Daily

Два разклатени приоритета в два поредни дни. Така започна есенният политически сезон за управляващите коалиционните партньори от ГЕРБ и Реформаторския блок. В ролята на саботьори на мнозинството са АБВ и Патриотичният фронт (ПФ). Партията на Първанов не подкрепи промените в конституцията, а двете заедно обрекоха и антикорупционния закон. Официално изтъкваните мотиви не са убедителни и истинските причини могат да се търсят в приближаващите местни избори, близост до статуквото, желание за бъдещи договорки или в комбинация от трите.

Спечелихме 1,7 млрд. от членството в ЕС
В. Стандарт

България реално спечели 1,72 млрд. лв. от членството си в ЕС за първите седем месеца на годината. Страната ни е получила 2,26 млрд. лв. като помощи за периода от януари до юли, като основно това са именно парите от фондовете на ЕС. В същото време направената вноска в бюджета на ЕС до юли е 540 млн. лв.

МО и МВР пак са най-зле с финансовата дисциплина
В. Сега

Правителството отново форсира министерствата да затягат финансовата дисциплина и раздутата администрация, за да им стигнат бюджетите до края на годината. Въпросът е бил обсъден в сряда на оперативно заседание, научи "Сега" от източници от Министерския съвет. По неофициална информация финансовият министър Владислав Горанов отново е смъмрил колегите си, че няма да им даде повече пари. В петък в парламента той повтори, че няма планове за актуализация на държавния бюджет.

Хазната събра 123 млн. лв. дългове от фирми с публични договори
В. Сега
Хазната е успяла да събере солидна сума просрочени вземания от фирми, които работят по договори с министерствата и общините. От края на 2014 г. всички компании с публични договори на стойност над 100 000 лв. се проверяват в НАП и митниците за наличие на неплатени в срок данъци, осигуровки, акцизи. В резултат от тези проверки и последвало удържане на просрочени задължения хазната е успяла да събере до момента около 123 млн. лв., показват данни на НАП, поискани от "Сега".

Саркози: Центрове за задържане в България и Сърбия да спират бежанците
В. Новинар

Центрове за задържане на имигранти от Северна Африка да бъдат създадени в България или Сърбия, за да се спре потокът от бежанци. Това поиска бившият френски президент Никола Саркози. В центровете трябва да се преценява дали да се даде статут на политически бежанци на имигрантите, преди да влязат в шенгенското пространтство. Статутът на политически бежанец трябва да се дава или отказва преди прекосяването на Средиземно море. След това е прекалено късно – посочи той и препоръча организирането на „центрове за задържане в страните от Северна Африка, които са съгласни, или в Сърбия и България, които не са в шенгенското пространство".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
tetris12
преди 8 години
"Центрове за задържане на имигранти от Северна Африка да бъдат създадени в България или Сърбия, за да се спре потокът от бежанци. Това поиска бившият френски президент Никола Саркози."В Кан и Ница също няма да е зле ако се направят такива центрове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още