IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 24 август

07:45 | 24.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 24 август

ВАС се разцепи по дело за информация за ядрени отпадъци
В. Сега

С три на два гласа Върховният административен съд (ВАС) не допусна жалба срещу непрозрачната отмяна на приложение към стратегията за радиоактивни отпадъци. Това обяви шефът на правния екип на програма "Достъп до информация" Александър Кашъмов в блога на неправителствената организация. По този начин петчленен състав на ВАС остави в сила определението на тричленката, с което бе прието, че неправителствената организация НД "Екогласност" и гражданинът Петър Пенчев нямат правен интерес от обжалването на правителствено решение от юни 2014 г.

Половината европари за социални кухни може да останат неусвоени
В. Сега

Само 84 общини са кандидатствали за разкриване на обществени трапезарии със средства от Европейския фонд за най-бедните. В тези общини вече работят 108 трапезарии, а пет предстои да отворят през септември. 113-те трапезарии ще обслужват 8351 души по данни на Агенцията за социално подпомагане. Досега договорите с общините са за малко над 2.3 млн. лв., а бюджетът на операцията е близо 6 млн. лв. за тази година. Могат да кандидатстват всички общини и районите към тях дори за няколко трапезарии и не е ясно на какво се дължи липсата на интерес на местните власти. Социалният министър Ивайло Калфин заяви, че АСП ще помогне на всички кметства, заявили интерес. Кандидатстването е възможно от април.

Санирането вдига с 10-20% цените на панелките
В. Сега

Санирането вдига осезаемо цените на панелките. Ако жилището се обнови, може да се продаде с 10-20% по-изгодно, твърди анализ на агенцията за недвижими имоти "Ера". По-интересното наблюдение на брокерите обаче е и фактът, че дори само перспективата един апартамент да бъде включен в програма за саниране увеличава цената му с 5%. Цената на саниран двустаен апартамент се качва с 4000-5000 евро спрямо неремонтиран със същата квадратура.

Проверките свалиха цената на бензина
В. Стандарт

Бензинът и дизелът поевтиняха с 4-5 стотинки само за четири дни през изминалата седмица. Свалянето цените с по 1 стотинка на ден започна още в сряда, когато премиерът Бойко Борисов нареди масови проверки на броячите по бензиностанциите и подмяна на всички пломби. Той се усъмни и за картелно споразумение между търговците на гориво, които поддържат едни и същи цени с разлика от едва 1 стотинка, и поиска доклад от Комисията за защита на конкуренцията. В неделя средната цена на масовия бензин А95 вече бе 2.24 лв. за литър, като в сряда се продаваше за 2.29 лв. А98 пък поевтиня от 2.50 на 2.45 лв. за литър, а дизелът - от 2.28 лв. на 2.24 лв. Понижението на цените на горивата се очаква да продължи и следващите седмици, тъй като акциите по бензиностанциите стават на фона на силно поевтиняване на суровия петрол на международния пазар.

Шведи търсят родни доставчици
В. Стандарт

Шведски компании търсят възможности български малки и средни фирми да им станат поддоставчици. Това стана ясно по време на среща на зам. изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Никола Стоянов с Мантас Залаториус, който е зам.-председател на шведската сродна организация Business Sweden. Скандинавските фирми търсят сътрудничество във всички сектори на индустрията, леката промишленост и селското стопанство. Business Sweden работи в услуга на шведските компании и по тази линия ще оказва съдействие за намирането на партньори в България заедно с нашата Агенция за малки и средни предприятия, заяви Никола Стоянов.

ЦИК прие бюлетината за референдума
В. Новинар

Бюлетината за националния референдум утвърди Централната избирателна комисия. Допитването до народа ще се проведе заедно с местните избори на 25 октомври.  Въпросът, на който избирателите ще могат да отговарят - "Подкрепяте ли да може да се гласува дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?" е поставен вляво на бюлетините.  Вдясно са двата възможни отговора - "да" и "не".В решението на ЦИК се посочва, че всяка бюлетина ще има надпис "Национален референдум", който ще е най-отгоре. Думите "Да" и "Не" ще са изписани с еднакъв едър шрифт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още