IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 август

08:09 | 11.08.15 г.
Преглед на печата за 11 август

Кабинетът: Опасността от терористична атака се увеличава

в. Сега

Опасността от терористични атаки в България е по-висока от 2012 г., когато на летище Сарафово край Бургас бомба отне живота на петима израелски туристи и български шофьор на автобус. Това става ясно от проект за стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма, публикуван от кабинета за обществено обсъждане. Документът е със срок на действие до 2025 г., като се предвижда актуализация през 2020 г. Негов автор е междуведомствена работна група, създадена със заповед на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

"Вероятността за атаки от широк спектър международни терористични организации и отделни терористи се окачествява като сравнително по-висока от тази преди атентата", пише в проекта. Съществува заплаха и от активност на самостоятелно действащи терористи, които без преки връзки с известни терористични организации са в състояние да подготвят и планират нападения в България и срещу българските интереси зад граница.

ЦИК решава за регистрацията на партии и коалиции за изборите

в. Сега

Очаква се Централната избирателна комисия да вземе решение кога да започне регистрацията на партиите и коалициите за участие в насрочените за 25 октомври местни избори, предаде БНР.
По закон крайният срок е 45 дни преди вота и изтича на 10-и септември. Ако ЦИК приеме във вторник решение със сроковете, то регистрацията може да започне в края на тази седмица.

И прокурорите откриха слабости в закона на Кунева

в. Сега

Новият антикорупционен закон на Меглена Кунева може да доведе до санкции заради нарушение на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. Причината е, че се предвижда възможност човек да бъде наказван два пъти за едно и също нещо. За това предупреждава Върховната касационна прокуратура (ВКП) в становище, изпратено до правната комисия в парламента, съобщи "Правен свят". Проектът беше бламиран в последния работен ден на Народното събрание преди лятната ваканция и остана за гласуване на първо четене през септември. Преди това в комисия беше критикуван остро от опозицията. Той предвижда сливане на Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и част от Сметната палата, като новото звено осъществява контрол за корупция, неоснователно забогатяване и конфликт на интереси.

Един опак съсед може да провали безплатното саниране на цял блок

в. Сега

Капан в условията на договора за безплатното саниране може да се окаже фатален за по-нататъшното изпълнение на програмата. Оказа се, че дори и да са съгласни всички собственици, ако по време на строителството някой съсед реши да се откаже, се проваля санирането на цялата сграда. А хората и самото сдружение ще трябва да платят от джоба си вече извършените дейности, както и неустойките по сключените контракти.

Въпреки промените в методическите указания към програмата, според които при 5% несъгласни общината може да одобри сградата, правилата остават неточно формулирани. Основният проблем е осигуряването на достъп до всички жилища и съгласието на всички собственици.

Купуваме с 10% повече коли втора ръка

в. Стандарт

Пазарът на автомобили втора ръка се раздвижи. Българинът купува с 10% повече коли на старо спрямо същия период на миналата година. Това отчетоха представители на водещи автокъщи пред "Стандарт". Нова тенденция е, че сме готови да заделим до 10 000 лева, за да можем да си вземем по-запазен автомобил. "Идеята е, че е по-добре да похарчиш повече пари за кола до 10 години. Така тя служи вярно най-малко 5-6", каза Любомир Доросиев, шеф на Асоциацията на вносителите на автомобили пред "Стандарт". Дилърите залагат на добри контакти най-вече в Италия, откъдето идва преобладаващата маса стари автомобили. "Така успяваме да поддържаме по-ниски цени, които ни правят конкурентоспособни", допълни Доросиев.

Всеки закон с оценка по пол

в. Стандарт

Законите да бъдат оценявани как влияят върху равнопоставеността на половете. Това предвижда проект за равнопоставеността между жените и мъжете, който се изготвя от социалното министерство и ще бъде готов наесен. Оценката за въздействието по пол ще се прави от специални координатори, назначени в държавните ведомства. На национално ниво пък ще действа като консултант Съвет по равнопоставеност, в който ще участват представители на държавата, работодателските и синдикалните организации и гражданските сдружения. "Със закона искаме да гарантираме единна политика по равнопоставеност чрез включване на всички институции на всички равнища", обясни зам.-министърът на труда Лазар Лазаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 24.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още