IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 23 юли

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:21 | 23.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 23 юли

В България

Депозитите в банковата система на България бележат ръст от 4% през юни спрямо година по-рано, сочат данните на Българската народна банка, публикувани днес. Общата стойност на депозитите възлиза на 59,274 млрд. лева, което е 70,6% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Търгът за избор на консултантска компания с реален опит в провеждането на прегледи на качеството на активите на банки и извършването на стрес тестове ще може да стартира едновременно с приемането на Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, заяви подуправителят на управление „Банково“ на БНБ Димитър Костов.

И още една новина от изслушването - започва процес по сертифициране на печатницата на БНБ за печатане на евро банкноти, заяви подуправителят на Централната банка Калин Христов. 

Сигнал за стремежа на страната ни към членство в еврозоната идва и от изказване на министъра на външните работи Даниел Митов. Присъединяването на България към еврозоната остава приоритет на страната ни, заяви той.

Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство ще е ясен сигнал за единството на Европейския съюз в борбата срещу тероризма и нелегалната миграция. Това е коментирал премиерът Бойко Борисов при срещата си с Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Междувременно днес Европейската комисия одобри молба на България за помощ в размер на 12,5 млн. лева (6,38 милиона евро) от Фонд „Солидарност“ на Европейския съюз, съобщиха от Брюксел. Със средствата ще бъдат компенсирани последиците от тежката зима, която причини сериозни проблеми в първите месеци на годината.

И една новина отново от банковия сектор по тема, която следим от месеци. Срокът, в който синдиците на обявената в несъстоятелност КТБ трябва да изготвят списък с всички предявени към банката вземания, се удължава с още 25 дни, става ясно от уведомление, което синдиците на банката са изпратили към Комисията по финансов надзор (КФН).

По света

И днес има доста новини от южната ни съседка. 

След няколкочасови дискусии парламентът на Гърция прие в ранните часове на четвъртък законите от втория пакет реформи, нужни за получаването на огромната международна финансова помощ за съсипаната икономика на страната.

Бюджетните цели изпращат Гърция на една невъзможна мисия. Всички исторически опити и сравнения показват, че спестовните цели, които биха били необходими за Атина, за да намали дори само наполовина своя дълг, не може да бъдат понесени за продължително време, показва нов анализ.

Междувременно Русия се опитва да натрупа повече резерви от злато като част от усилията си да преразпредели портфейла си от резерви. С увеличаването на златните си резерви обаче Русия може да се изложи на риска да притежава активи, чиято стойност непрекъснато спада.

Прогнозата на Световната банка за цената на петрола претърпя лека промяна в посока нагоре. Въпреки това първоначалното повишение на петрола сорт Брент, на което станахме свидетели в началото на годината, няма да доведе до ценови нива, близки до тези през 2014 г., смята институцията.

Поглеждаме и към далечна Бразилия. Правителството взе решение за радикално съкращаване на целта за фискални спестявания. Властите обявиха, че ще увеличат мерките на строги икономии поради влошаващото се представяне на седмата по значение икономика в света.

На борсата

Базираното в Севлиево ЕМКА АД отчита за второто тримесечие на 2015 г. ръст на печалбата от 86% на годишна база до 1,509 млн. лв., показват изчисления на Investor.bg на база отчета на дружеството, публикуван чрез БФБ-София. Повишението за първото тримесечие беше с 52% на годишна база до 1,108 млн. лв., а общо за полугодието е със 70% до 2,617 млн. лв.

Препоръчваме

Където и да отиде, Uber предизвиква полемики и противоречиви мнения. Онлайн услугата за споделено пътуване Uber засега запазва правото си да се разширява агресивно в Ню Йорк. Компанията сключи примирие с кмета на американския мегаполис Бил де Бласио. 

И за финал - две сериозни новини от медийния сектор. Базираната в Лондон Pearson Plc е в напреднали преговори за продажбата на своето поделение FT Group, което е собственик на авторитетното европейско бизнес издание Financial Times, предава Bloomberg. В същото време на Стария континент се стигна до друга сделка в сектора -  Discovery Communications поема пълен контрол над спортния канал Eurosport в сделка за 491 млн. евро.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още