IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 юли

07:38 | 14.07.15 г.
Преглед на печата за 14 юли

Мая Манолова получи номинация за национален омбудсман
В. Капитал Daily

Идеята депутатът от БСП да стане новият национален омбудсман идва от неправителствени организации начело с Института за модерна политика на бившия народен представител от НДСВ и неуспял кандидат-депутат от левицата Борислав Цеков, пише "Дневник". Предложението е изпратено до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и лидерите на парламентарните групи. Наскоро Манолова коментира, че "напоследък [й] се обаждат много граждански организации, които смятат, че [е] подходяща за длъжността" и че би приела подобна кандидатура, ако групата на БСП я подкрепи.

ДПС пожела замразяване на съдебната реформа до есента
В. Сега

ДПС настоява за замразяване на поправките в конституцията за съдебната система до есента, когато "от мандатоносителя ГЕРБ да дойдат нови промени", защото реформа по модела на Реформаторския блок няма обществена подкрепа и страда от липсата на компетентност. Едва тогава е възможен политически консенсус по въпроса с измененията в основния закон. Това уточнение направи лидерът на движението Лютви Местан пред "Сега". Той допълни, че РБ се опитва да наложи тезата - от успеха на реформата зависят стабилността на кабинета и пълният му мандат. "И някой казва на ДПС: "Подкрепете конституцията, за да укрепите властта на фашистите в управлението". Но мисля, че е сбъркал адреса", бе категоричен Местан.

Вузовете продължават да събират незаконни такси за справки
В. Сега

Таксите за административни услуги във вузовете да се регулират, тъй като в някои висши училища размерът им не съответства на извършените разходи и е незаконен. Такава препоръка е отправил омбудсманът Константин Пенчев до министъра на образованието Тодор Танев. В писмото си до МОН националният омбудсман обяснява, че за пореден път получава жалба, свързана с размера на таксите в университетите. Става дума за издаване на академична справка на завършил студент в Медицинския университет от Варна, като цената на услугата е 200 лв. Освен това на страницата на висшето училище в интернет липсвала информация за цените на услугите, такава била налична само на място във вуза.

Блокираха сметките на аеропорта в Пловдив
В. Стандарт

Сметките на "Летище Пловдив" ЕАД бяха запорирани за ден. Причината е забавено плащане на осигуровки за 9 месеца назад, както и на други задължения. Подписахме споразумение с НАП, според което 15% от постъпленията в аеропорта ще отиват за покриване на задълженията, каза директорът Владимир Щърбанов. Той бе лаконичен в коментара си относно предстоящите съкращения, за които "Марица" писа. В първото си интервю като директор той заяви, че не е привърженик да се съкращават хора и ще предприеме мерки да се научат да работят и да се самоиздържат, но няма да се изхвърлят живи хора.

Годжи бери и киноа са хит за биофермерите
В. Новинар

Екзотичните годжи бери и киноа са голям хит сред родните биоземеделци. Все повече екофермери предпочитат да отглеждат чуждите култури заради голямото търсене на нашия пазар. Това съобщи за "Новинар" инж. Петър Киров от фондация „Биоселена“. По думите му растенията не са характерни за България и понякога условията не са благоприятни. Фермерите обаче черпят опит за отглеждането им от свои предшественици. Голям стимул за тях са и евросубсидиите. "Отпуснатите средства са ангажимент за най-малко 5 години. Въпреки това очакваме увеличение на биоплощите у нас, които към момента са само 1-2%. Дори мисля, че заделените 100 млн. лв. за такъв тип земеделие няма да стигнат", уточни Киров. Според него по-важното за производителите е да се регламентира пазарът, за да се гарантира, че стоката им ще бъде реализирана на добра цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още