IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Удължаването на живота на двата енергоблока на АЕЦ "Козлодуй" не е под въпрос

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че средствата за изпълнението на програмата ще бъдат осигурени

15:45 | 11.07.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Никой не трябва да има съмнение, че процесът по удължаване живота на двата енергоблока на АЕЦ "Козлодуй" стои под някакъв въпрос, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова във Враца в отговор на въпрос, съобщава БТА.

Тя допълни, че средствата за изпълнението на програмата ще бъдат осигурени. Министър Петкова подчерта, че оптимизирането на разходите в българската държавна енергетика, което се прави, по никакъв начин няма да повлияе на инвестиционната политика на което и да е дружество в сектор "Енергетика".

Според нея, удължаване живота на българската атомна централа е приоритет за правителството и той ще бъде изпълнен. Теменужка Петкова добави, че програмата за удължаване експлоатационния ресурс на двата енергоблока се изпълнява и няма забавяне.

"Надявам се, че с либерализацията на енергийния пазар, нещата ще си дойдат по места и АЕЦ "Козлодуй" да спре да продава произвежданата от централата електроенергия под себестойност, както го прави в момента на регулирания пазар", каза министърът на енергетиката в отговор на въпрос дали ще се намали делът на продаваната от атомната централа за регулирания пазар.

Тя допълни, че се работи целенасочено, либерализацията да стане факт от началото на 2016 г. и да се въведат пазарни механизми, които да гарантират равнопоставени условия за всички участници в електроенергийния пазар.

Министър Петкова посочи, че следващата седмица предстои да се подпише договор със Световната банка за консултантски услуги. По този договор трябва да се изработи модел за либерализация на електроенергийния пазар, каза тя и допълни, че целта на правителството е да се избере най-добрия и най-поносимия за българския потребител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
"Може" не означава "Задължително се удължава".Просто, "може". АКО неизбежните изменения в структурата на стоманата НЕ СА надвишили някакви граници.Последното се доказва с проби. Ако пробите не са удовлетворителни, следва затваряне. Разчетният ресурс просто ни гарантира ДО СВОЕТО изтичане. тоест, да се надяваме може но, да разчитаме гарантирано на такова удължение, Е БЕЗОТГОВОРНО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Текстът и държавните платени писачи - вероятно, с цел да поддържат оптимизма - не съдържа нищо конкретно по техническата част на въпроса: инспекцията на физическото състояние и химическия състав на стоманата на реактора. Да се правят бодряшки изказвания е едно а, съвсем друго, констатация от производителя, че може И гарантира безопасната работа И занапред за желания от правителството срок. Ако руската страна е благосклонна - ОК. Ако ли не...да не се юрнем да правим с Уестингхаус 1 блок за 7 милиарда, че някои съвсем ще го отнесат.По-полека и по-трезво, българи! Стига сте палили гуми по завоите, използвайте си И главите!...чиновници. Много им пука. :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още