IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 29 юни

07:25 | 29.06.15 г.
Преглед на печата за 29 юни

ERG Renew придобива изцяло вятърните паркове "Черга" и "Храброво"

в. Сapital daily

Руската петролна компания "Лукойл" и италианската ERG Renew са подписали споразумение за прекратяване на дейността на съвместното им предприятие LukErg Renew, което беше създадено през 2011 г. с цел инвестиции във вятърни паркове в България и Румъния, съобщава ERG Renew. "Лукойл" излиза от бизнеса с възобновяеми енергийни източници в България и запазва само румънския вятърен парк в Тополог (с 84 мегавата). Българските централи "Черга" (40 мегавата) и "Храброво" (14 мегавата) заедно с другия румънски вятърен парк - "Гебелейзис" (70 мегавата), остават собственост на ERG Renew.

Стойността на съвместното предприятие LukErg Renew, регистрирано във Виена, се оценява на близо 27 млн. евро, обяви ERG Group в прессъобщение, без обаче да се дават повече финансови подробности по самата сделка. Затварянето му се очаква да се случи до края на 2015 г.

Държавата е похарчила 1.5 млрд. лв., за да повиши заетостта с 2%

в. Сега

Субсидирането на работни места от държавата е скъпо и неефективно. Това става ясно и от първото по рода си изследване на социалното министерство за ефекта от похарчените държавни пари за заетост. За девет години - между 2003 и 2011 г., държавата е похарчила 1.461 млрд. лв., за да повиши заетостта в страната със средно 2.3%, или с малко над 52 хиляди души. По данни на националната статистика в края 2011 г. заетите са близо 2.3 млн. души, а коефициентът на заетост е 46.6%. Проучването е правено сред 1000 работодатели и безработни, участвали в мерките през 2011 г., за да се види каква е реализацията им на пазара на труда три години по-късно. Пълното проучване все още не е публикувано.

България е на опашката по бизнес иновации

в. Сега

България е на дъното на класацията на ЕС за иновативна дейност на бизнеса. Страната ни е сред трите държави заедно с Полша и Румъния, в които делът на иновативните предприятия е най-нисък, отбелязват от Българската банка за развитие (ББР).

У нас 27.4% от фирмите са определени като иновативни, докато средният процент за ЕС е 48.9. Най-малко у нас са фирмите, въвели софтуерни нововъведения - 9.3% от всички иновативни компании. На последните места сме и по наличие на фирми, които са успели да наложат иновативен продукт на пазара - 10.8%. Най-много страната ни се доближава до средното за ЕС по въвеждане на нови маркетингови похвати. 14.2% от компаниите у нас са успели да променят представянето си на пазара, докато в ЕС този процент е 24.3.

Полицаите не се отказват от исканията си и от протестите

в. Сега

Полицаите нямат намерение да отстъпят от исканията си за по-ранно пенсиониране и синдикатите им може да организират нов протест на 5 юли. Тогава служители на реда, пожарникари и надзиратели отново ще излязат на улицата. Междувременно палатката, която бе издигната пред парламента, остава на мястото си, заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов пред "Сега". Синдикатите се надяват през тази седмица отново да преговарят с ръководството на вътрешното министерство за постигане на съгласие. За последно двете страни се срещнаха часове преди да започне полицейският протест, но не сближиха позициите си.

Болничните само по интернет

в. Стандарт

Лекарите ще бъдат длъжни да пращат болничните листове към НОИ само по електронен път. От началото на годината до края на юни действаше преходен режим, в който те можеха да подават формулярите и на хартиен или електронен носител. От 1 юли обаче всички доктори и лечебни заведения трябва да са се снабдили с необходимата техника и свързаност за подаване на данните по електронен път в Електронния регистър на болничните листове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 29.06.15 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още