IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС потвърди санкция от 100 хил. лв. за БТК заради монопол

15:47 | 02.08.05 г.
Автор - снимка
Създател
ВАС потвърди санкция от 100 хил. лв. за БТК заради монопол
Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в сила решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за санкция от 100 хил. лв. на компанията заради нарушение на Закона за защита на конкуренцията, съобщиха от комисията.

В качеството си на самостоятелен участник на пазара на услугата ”достъп до Интернет през фиксираната телефонна мрежа” и възползвайки се от господстващото си положение на този пазар, дружеството си е осигурило по-благоприятни условия, отколкото на тези на “Интернет България” ООД, гр. София, по чиято молба е образувана преписката.

БТК предлага на част от своите клиенти по-изгодни условия за ползване на цялостната услуга “достъп до Интернет през фиксираната телефонна мрежа”. Компанията отказва да предостави тези условия на клиентите на молителя. По този начин дружеството налага “нелоялни търговски условия” по смисъла на чл. 18, т. 1 от ЗЗК.

С действията си БТК ограничава и нарушава конкуренцията на пазара на услугата “достъп до Интернет чрез фиксирана телефонна мрежа”, злоупотребявайки с господстващото си положение на пазара на цялостната услуга и с монополното си положение при осъществяване на обикновената телефонна услуга, всеобщо предлагана чрез фиксираната телефонна мрежа.

На база безспорното господстващо положение на БТК на пазара на Интернет услуги чрез фиксирана телефонна мрежа върху цялата територия на страната, КЗК е квалифицирала нарушението на БТК като тежко.

ВАС споделя изводите на КЗК по установените факти и обстоятелства и счита размера на наложената санкция от 100 хил. лева за правилно определен.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още