IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 17 юни

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:26 | 17.06.15 г.
Акцентите в бизнеса на 17 юни

В България

Според председателя на КЕВР Иван Иванов ако ценовият модел на комисията бъде изпълнен, Националната електрическа компания ще излезе на печалба. По неговите изчисления приходите в компанията за новия регулаторен период ще бъдат 702 млн. лева, а за 2014 г. текущият дефицит на НЕК беше в размер на 644 млн. лева.

Национално бюро за предотвратяване на корупцията ще проверява имуществото и конфликта на интереси по високите етажи на властта. Това предвижда законопроект, приет днес от правителството, който предстои да бъде обсъден в парламента.

В последния ден за номиниране от парламентарните групи на кандидати за нов управител на БНБ, АБВ представи свой кандидат, а РБ също взеха окончателно решение и издигнаха Бисер Манолов, но и Димитър Радев, който вече беше представен от ГЕРБ.

Депутатите приеха промени в Закона за гражданската регистрация, които имат за цел да се противодейства на т.нар. "изборен туризъм". С измененията в закона, предложени от БСП, се дава възможност за нарочна проверка на адрес с новорегистрирани по сигнал от собственика на имота или по инициатива на кмета на общината.

С близо 40 млн. лева по линия на новата оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. ще се създадат шест регионални центъра за справяне с кризи и бедствия. Парите ще са предназначени за Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР.

По света

Евентуален провал на гръцките лидери и кредиторите на страната да постигнат спасително споразумение би довел до излизане на страната от еврозоната и дори от ЕС, заяви гръцката централна банка. Според институцията това би довелодо една неконтрорируема криза с „огромни последици за банковия сектор и финансовата система“.

Международни бизнес лидери ще се събират в Санкт Петербург за годишния икономически форум тази седмица на фона на надеждите, че Русия все още може да възстанови позагубените инвестиции и отношенията си с останалия свят.

И за ЕС, и за Русия е по-евтино транзитът на газ през Украйна да продължи, коментира словашкият външен министър Мирослав Лайчак. Затова обаче е необходимо да има договор между Русия, Украйна и Европейския съюз.

Бумът в поръчките на самолети за гражданската авиация през последните години изглежда отстъпва място на по-поносим темп на търсене на авиоизложението в Бурже край Париж. Самолетостроителите все повече съсредоточават усилията си върху изпълнението на стари поръчки, които достигнаха рекорди.

Общата сума, изплатена от различни банки, достигна близо 2 млрд. долара след последните споразумения с властите по света. Обвиненията срещу банките са в споделяне на поверителна информация за поръчките на своите клиенти, за да манипулират оценявания на 5,3 трлн. долара валутен пазар.

На борсата

Общата оценка на българските финансови посредници за текущата икономическа ситуация е положителна, поради което те очакват и по-бърз икономически растеж през второто тримесечие. Тенденцията за понижение на лихвените проценти по кредитите и по депозитите също ще продължи и през второто тримесечие на 2015 г.

Препоръчваме

Обичат ли децата ви приказки? Сигурни сме, че е така. Време е обаче да забравите за книжките и да се насочите към най-новия стартъп на две български студентки - чаршафи с изрисувани герои от българските народни приказки, които ще приспиват децата по нов начин.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още