IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 12 юни

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:23 | 12.06.15 г.
Акцентите в бизнеса на 12 юни

В България

Без никакви дебати депутатите гласуваха промените в Закона за кредитните институции, с които отпада банковата тайна за физическите и юридически лица с привилегировани лихвени условия.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обвини в популизъм депутатите от партиите, които вчера на бюджетната комисия са гласували против или с резерви срещу предлаганата пенсионна реформа. Калфин заяви, че промените, които са предложени от кабинета, ще гарантират до 40 на сто увеличение на пенсиите в бъдеще.

С промени в Кодекса за труда отпада задължението за съставяне на графици за ползването на отпуските. Това решиха единодушно депутатите, като приеха на първо четене промени в Кодекса на труда, внесени от БСП.

Споразумението за изграждане на газопровода между Гърция и България се планира да бъде подписано в началото на юли. Интерконекторът между Гърция и България (IGB) ще свърже газопреносните системи на двете страни. Той е част от проекта за вертикален газов коридор, който трябва да свърже Гърция, България и Румъния.

Преференциалните цени, определяни от КЕВР за възобновяемите енергийни източници, не стимулират развитието на сектора. Това коментираха от Българската соларна асоциация по време на общественото обсъждане на доклада за цените на енергията, произведена от възобновяеми източници.

Министерството на туризма иска средствата за национална реклама през следващата година да са 14 милиона лева. През тази година очаквано най-големият спад на туристи ще е от руския и украинския пазар средно с около 20 процента. Ръст от 10 процента се очаква на туристите от Полша, а на гостите от Израел - повишение с 22 на сто.

По света

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер коментира, че преговорите между Гърция и кредиторите ѝ могат да бъдат подновени, но прехвърли топката в полето на Атина. Юнкер говори, след като Международният валутен фонд обяви, че напуска техническите преговори между Гърция и партньорите ѝ, които се водят в Брюксел.

Според еврокомисаря по енергийния съюз Марош Шефчович проектът за газопровода "Турски поток" трябва да бъде обсъден на допълнителни консултации за изясняване на търговския му елемент. Трябва да е ясно как той ще повлияе цялостната енергийна сигурност в Европа и дали ще се спазва европейското законодателство.

Правителството на румънския премиер Виктор Понта очаквано оцеля след днешния вот на недоверие, което осигурява на Понта политически имунитет в криминалното разследване срещу него. Докато се водеха дебатите по вота в парламента, хиляди румънци излязоха на протест с настояване премиерът да си подаде оставката.

Иран се нуждае от инвестиции от поне 100 млрд. долара, за да възстанови газовата си индустрия. Ръководители на страната се се срещнали с европейски енергийни гиганти, за да сложат край на десетилетията негативи в резултат на международните санкции.

Имигриралите в Германия румънци си намират по-лесно работа, отколкото съседните на тях българи, предава DPA. През март едва 8 на сто от румънците, живеещи в Германия, са били безработни, докато при българите този дял е близо два пъти по-голям.

На борсата

Добрите практики при сътрудничеството между финансовите институции на България и САЩ за поддържането на финансовата стабилност са били сред основните акценти на срещите на високо равнище на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев в американската столица Вашингтон.

Препоръчваме

Въпреки слабите резултати през последните години Blackberry не се предава и търси начини да продължи напред. Компанията обмисля следващият ѝ смартфон да бъде с Android на Google, след като възродената ѝ линия устройства не успя да спечели вниманието на масовия потребител.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още