IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Основният акционер на Кремиковци не се появи на Общото събрание

Общото събрание на Кремиковци АД ще се проведе на 15 август от 10 ч. в НДК.

11:11 | 29.07.05 г.
Автор - снимка
Създател
Основният акционер на Кремиковци не се появи на Общото събрание
Мажоритарният акционер на Кремиковци – „Финметалс холдинг“, не се появи на насроченото за днес Общо събрание на акционерите на металургичния комбинат, поради което събранието не се състоя.

Кворумът беше 25% от капитала, сред които 4,68 млн. акции на юридически лица, основно Държавата, и 40 754 акции на физически лица. Капиталът на Кремиковци АД е 18,518 млн. лв., разпределен в акции с номинал един лев. Най-големият акционер - “Финметалс Холдинг” притежава 13,147 млн. акции.

Общото събрание на Кремиковци АД ще се проведе на 15 август от 10 ч. в НДК.

На 19 април БФБ-София съобщи, че между акционерите на "Финметалс Холдинг" АД и "Глобъл Стийл Холдинг Лимитид" е подписано предварително споразумение, с което "Глобъл Стийл Холдинг Лимитид" приема да закупи в пълен размер капитала на "Финметалс Холдинг" АД. "Финметалс Холдинг" АД притежава 71% от капитала на Кремиковци АД.

На 19 април беше съобщенo, че сделката би трябвало да стане факт в рамките на следващите 60 дни (до 19 юни), при условие че бъдат изпълнени всички ангажименти, поети по условията на предварителното споразумение.

Това и други съобщения породиха очаквания за промяна на собственика на Кремиковци и раздвижиха търговията с акции на дружеството на БФБ-София. Разочаровани акционери от провала на днешното Общо събрание разпродадоха акциите на Кремиковци, които поевтиняха с 1,82% до 16,70 лв. средна цена за акция при оборот от 2703 акции.

GSHL е собственост на индийската фамилия Митал и дейността й е свързана с управление и производство на желязо, стомана, кокс, минерали и метали, разработване на мини по цял свят. Компанията контролира продукция на стомана с капацитет от 13 млн. т годишно и има заводи в Босна, Индия, Либия, Нигерия и Филипините. GSHL е вертикално интегрирана компания и притежава и мини за желязна руда, в които има над 260 млн. т запаси, което й осигурява предимство при глобалното търсене на стомана. GSHL е холдинговата компания на Indian Ispat Group, чието начало в стоманената индустрия е поставено през 1952 г.

Теодор Минчев

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още