IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 10 юни

07:55 | 10.06.15 г.
Преглед на печата за 10 юни

Държавата подсили властта си над БТК

В. Сapital daily

Колкото повече развръзката на трилъра с БТК наближава, толкова повече държавата се застрахова, че ще получи нещо от подготвяната сделка за телекома. Как? С типичните за държавата средства: запор след запора.
От понеделник запорирани са и акциите на още едно дружество по веригата на собствеността на компанията - "Вива телеком България". Този път по линия на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ).

Видно от партидата на "Вива телеком България" в Търговския регистър, на 8 юни е вписан запор върху дружествени дялове в размер на малко над 108 млн. лв. от капитала му. Общо той е 251.8 млн. лв. Което означава, че запорът е върху малко над 43% от общия капитал - точно толкова, колкото беше и акционерното участие на Цветан Василев в БТК. Запорът е наложен от Районния съд в София по молба на териториалното бюро на КОНПИ в Благоевград въз основа на обезпечителна заповед на Софийския градски съд по образувано изпълнително дело срещу InterV Investment - Люксембург. Искът е общо за 963 млн. лв. С този иск на практика държавата преследва мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев и запорира участието му в БТК.

Тест извади скандални данни за фалшиво краве масло

в. Сега

Някои фирми лъжат жестоко българския купувач с "краве масло", пълно с растителни мазнини и вода. За това алармира асоциацията "Активни потребители", която от години вади истината за безобразията на нашия пазар, като взима проби от магазините на случаен принцип, дава ги за тестване в оторизирани лаборатории и после публикува резултатите.

Най-новото изследване на асоциацията - за кравето масло, обхваща 10 продукта на различни производители, предлагани в различни вериги магазини. В 4 от 10-те проби са открити мазнини, които не са от краве мляко - от типа на палмовото олио, хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др. Същите четири продукта са и с наднормени количества вода.

Учителите ще вземат до 10 заплати при пенсиониране

в. Сега

Учителите занапред ще вземат до 10 брутни работни заплати при излизане в пенсия, ако в последните 10 г. са работили като педагогически специалисти. Това предвиждат текстове от Закона за предучилищното и училищното образование, приети вчера на 2-ро четене в просветна комисия. Досега преподавателите вземаха 6 заплати при пенсиониране, а от миналата година синдикалните членове вземат 8 по силата на колективния трудов договор в системата.

Депутатите дълго време дебатираха върху правата и задълженията на учителите и учениците. По идея на Борислав Великов от Реформаторския блок бе приет текст, според който не само учениците, административните органи и обществеността, но и родителите занапред ще дължат почит и уважение на учителите.

30% по-малко туристи по южното море

В. Стандарт

С една трета по-малко са туристите по Южното Черноморие тази година, сочат данните на хотелиерите. Причините за отлива са визови ограничения, лоша инфраструктура и липса на кадри по родното крайбрежие. По-оптимистична е картината на север. И там обаче все още чакат основната част от летовниците тепърва да дойдат. В края на май броят на почиващите по Южното Черноморие е с 60 000 души по-малко, отколкото през миналата година, сочат анализите на хотелиерите. Това е спад с 28% спрямо същия период на 2014 г., отчете Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара.

Най-голям е очакваният отлив на руски туристи за годината - около 20%. Това прави близо 120 хиляди туристи по-малко за сезона. Проблем има и с летовниците от Украйна. Спадът на резервациите за детските лагери засега е 25-30%. Проблем тази година има и с беларуския пазар заради двустранните шенгенски визи, които трябва да се издават в словашкото консулство в Минск, казва Иванов.

Липсата на аванси гони бизнеса от европроекти

В. Стандарт

Липсата на авансови плащания обезсърчава фирмите да кандидатстват за субсидии за разкриване на нови работни места. Това е причината да няма голяма активност от страна на бизнеса към програмата за наемане на стажанти с пари от ЕС. Това стана ясно на форум за проблемите с младежката безработица. Схемата "Младежка заетост" по ОП "Развитие на човешките ресурси" е с бюджет от 35 млн. лв. и предвижда да осигури 6-месечни стажове на 8000 млади безработни. Въпреки стартиралото още през септември 2014 г. първо набиране на заявки от бизнеса, само около 300 младежи до момента са наети по тази схема.

5 фирми искат да консултират интерконектора със Сърбия

В. Новинар

Пет фирми са проявили интерес да консултират енергийното министерство при изграждането на междусистемната газова връзка България - Сърбия. Това стана ясно при публичното отваряне на подадените оферти за обществената поръчка. Компаниите, подали документи, са „Дикрил консулт” ЕООД, „Булстрой контрол инженеринг” АД, „Контрол инженеринг” АД, „Софинвест” ЕООД и „Севко енергопроект” АД. Максималната стойност за поръчката е 333 333,33 лв. без ДДС. До края на месеца 7-членната комисия с председател Александър Давидов трябва да изготви проект на решение за класирането на участниците и определянето на изпълнителя или за прекратяването на процедурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още