IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 5 юни

07:49 | 05.06.15 г.
Преглед на печата за 5 юни

Ще ни залеят евтини храни от Румъния
В. Стандарт

Свалянето на ДДС за храните в Румъния от 1 юни хвърли в паника родните производители. „Поне 30 на сто спад в оборота на търговията на дребно с хранителни стоки в крайграничните райони ще има по 15 юни”, прогнозира пред „Стандарт” Мариана Кукушева, председател на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. По думите й след първите 15 дни сценарият ще бъде още по-лош.

Лондон: Скок от 128% на работниците от България 
В. Стандарт

Румъния и България са първенците по новорегистрирани имигранти на Острова, работещи легално, недоволстват в Лондон. Отчетът е за периода март 2014 - март 2015 година. Веднага след свободния достъп на работници от ЕС до британския пазар, се е очертал наплив за осигурителни номера. Според критиците Острова е станал магнит за миграция и премиерът Дейвид Камерън трябва спешно да ореже до няколко десетки хиляди годишно на хората, търсещи работа в страната. Самият политик нарече преди година съвсем нормални бройката на имигрантите от Румъния и България при отварянето на вратите. През март тази година броят на румънците с разрешителни за работа е скочил до 152 363 души. Преди година бройката им е 47 116, което прави ръст от 223 процента.

Нов опит да се заобиколи законът за ски зоната в Банско
В. Капитал Daily

Нови сечи в Националния парк "Пирин" ще започнат всеки момент в нарушение на законите, предупредиха в четвъртък от инициативата "Зелени закони", която е част от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". Става въпрос за разширяване на просеката на лифта "Шилигарника-Тодорка" в ски зона Банско и подмяната му с двойно по-голям. "В случая чрез схема, за която държавата си затваря очите, офшорната "Маренго трейдинг" (собственик на концесионера на ски зоната "Юлен" - бел. ред.) ще изгради в Пирин нов лифт без концесия, който на практика ще стане нейна собственост завинаги", посочва екокоалицията.

Музикалната академия и тази на МВР са с най-висок успех за евростипендии
В. Сега

Националната музикална академия "Проф. П. Владигеров", Академията на МВР и Военната академия "Г. С. Раковски" са трите висши училища с най-висок среден успех по класирани формуляри за евростипендии. Това показват резултатите от приключващия през юли т.г. проект "Студентски стипендии" по европрограмата за развитие на човешките ресурси, по който от 2012 г. досега са дадени близо 81 млн. лв. Учениците и в трите университета, които са получавали стипендии по 120 лв. месечно, са били със среден успех над 5.80. Резултатът за музикалната академия е дори 5.96. На 4-то място по успех се нарежда Софийският университет (5.79), следван от три вуза по изкуствата - частния театрален колеж "Любен Гройс", Националната художествена академия и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

Боливуд ще снима мегапродукция в България
В. Сега

Вече е сигурно - Боливуд ще стартира в България най-мащабния си проект, сниман в Европа. Новината съобщи зам.-министърът на икономиката Любен Петров, който откри вчера в Делхи българо-индийски бизнес форум. В продукцията ще участва Краля на Боливуд - Шарук Кхан, който е в топ 3 на най-богатите актьори в света. Снимките ще започнат в началото на юли и ще продължат около 50 дни, съобщи икономическото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още