IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 4 юни

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:06 | 04.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гърция отново е една от най-коментираните теми в икономическите медии по света. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гърция отново е една от най-коментираните теми в икономическите медии по света. Снимка: Ройтерс

В България

Управителят на БНБ Иван Искров е обещал да подаде оставка до 19 юни, ако дотогава има номиниран кандидат за неговия пост. Това съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред комисията.

И още новини с финасов акцент - Фондът за гарантиране на влоговете в банките и министърът на финансите ще могат да искат да отпадне банковата тайна за клиентите на банка, обявена в несъстоятелност. Това е записано в предложенията за промени в Закона за кредитните институции.

Нищо чудно и ние да пристъпим към намаляване на ДДС на храните като Румъния, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски. Така той отговори на въпрос за намаляването на ДДС върху храните от 24% на 9% в Румъния.

Да има общи европейски правила за подпомагане на фермерите от бюджетите на страните членки на Европейския съюз – това предложи министърът на земеделието Десислава Танева на форум за аграрния сектор с участието на Световната банка.

Селскостопанските продукти, храните и напитките, козметичните и парфюмерийните продукти имат потенциал да присъстват по-осезаемо на индийския пазар, като е възможно съвместно коопериране между български и индийски фирми в тези сектори.

По света

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е оптимист и смята, че преговорите с кредиторите на страната ще бъдат финализирани до 30 юни. Той подчерта, че колкото повече наближава краят на преговорния процес, толкова по-твърда ставала позицията на кредиторите. Междувременно Handelsblatt писа, че 10,9 млрд. евро, които са били предвидени за рекапитализация на банките, може да се преразпределят и Гърция да ги ползва за плащане на траншове.

Цялостно споразумение за руските газови доставки през Украйна до края на зимния сезон през 2015 и 2016 г. обсъждат Русия, Европейският съюз и Украйна. Новото тристранно споразумение ще бъде вписано в тристранен протокол, който трябва да бъде подписан през следващите седмици. Именно заради новите боеве ЕС може да разшири санкциите срещу Москва.

Боевете в Донбас се подновиха: над 20 души, от които поне петима украински военни и още толкова цивилни, загинаха в Източна Украйна след кървав сблъсък между военните сили на страната и бунтовниците в региона на Донецк.

Най-големият търговец на мебели в света IKEA възнамерява да инвестира 1 млрд. евро във възобновяема енергия и различни начини да се подпомогнат по-бедните нации в борбата с промените в климата. Шведската компания смята да добави близо 600 млн. евро към вече инвестираните 1,5 млрд. евро.

Непосредствените икономически проблеми на Европейския съюз са многобройни, но във все по-голям проблем се превръща дългосрочната демографска криза, която прави днешните неуспехи да изглеждат незначителни в сравнение с нея. 

На борсата

Месец май приключи с 46% спад на годишна база на оборота на Българската фондова борса до 34,2 млн. лв., показват данните на пазарния оператор. В последната година оборотът на БФБ-София се крепи около 30-те млн. лв., като през март тази година бе паднал до 25,2 млн. лв.

Препоръчваме

Джак Уорнър отново e под прожекторите. Въпреки че бившият вицепрезидент на FIFA е под подозрение за корупция, самият той заяви, че има връзка между асоциацията и парламентарните избори през 2010 г. в родината му - Тринидад и Тобаго. Междувременно битката за традиционния обяд с благотворителна цел с Уорън Бъфет отново е оспорвана, като засега сумата минава 1,2 млн. долара, но се очаква в последния ден да скочи сериозно.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още