IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 3 юни

08:06 | 03.06.15 г.
Преглед на печата за 3 юни

Германска компания ще открие шивашко предприятие във Видин

В. Сapital daily

До няколко месеца във Видин ще заработи ново шивашко предприятие. Инвестицията е на германската компания Slam Group, а единствената му дейност ще бъде производство на мъжки ризи за известни световни марки. Това съобщи пред "Капитал Daily" Вяра Манева, която е ръководител на предприятието и представлява в България германските собственици. Предвижда се общата първоначална инвестиция да бъде малко над 2 млн. лв., а работата да започне от юли. Основното финансиране се търси от банкови институции и в момента се преговаря с различни банки в България, обясни Манева.

Политиката на инвеститора е финансирането да се осигурява от банки в държавата, където е и самото производство. За оборотни средства ще се разчита на средства от компанията майка, докато българското дружество започне да се финансира от собствената си дейност. В България вече е регистрирана фирмата "Слам Клоудинг", еднолична собственост на германския гражданин Йозкан Йозер, показва справка в Търговския регистър.

Обществените поръчки стават електронни от 2017 г.

в. Сега

От началото на 2017 г. правителството планира да въведе електронен портал за провеждане на обществените поръчки. Изграждането му е част от допълнителните мерки към плана за открито управление, който беше пуснат за съгласуване. Въвеждането му ще стане с промени в Закона за обществените поръчки. Най-вероятно ще се ползва проектът, разработен от Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР). Това реално е единственият продукт, който произведе досега антикорупционното звено.

Въпреки че бяха вложени много пари в подготовката на новите правила за провеждане на поръчките и преминаването им в електронен вариант, те бяха неглижирани от правителството на Пламен Орешарски. Сегашното правителство обаче отново се връща към тях.

Една пета от новите потребителски заеми заменят стар кредит

в. Сега

Българите все повече търсят потребителски заеми, като в първите месеци на 2015 г. интересът е осезаем, сочат наблюденията на банките. Почти 1/3 от изтеглените потребителски кредити са за ремонт, а близо 20% - за рефинансиране на друг заем, показва статистиката на Societe Generale Експресбанк. Други популярни причини за взимане на потребителски кредит са покупката на кола (7.6%) и на мебели и битова техника и електроника (6.6%). Около 6% от изтеглените суми са за образование, а други - 5.5% за лечение. 1.6% от заемите са за почивка, като по-често клиенти на такива продукти са жените.

Почти половината от анкетираните кредитополучатели - 45%, предпочитат кратък срок на изплащане - между 1 и 5 години. Експертите посочват, че това се дължи на офертите, които гарантират фиксирани лихви за една или няколко години. Само 9% от длъжниците са се обвързали с банката за срок, който надхвърля 10 години.

Понижиха родилните на още 10 болници

В. Стандарт

Министерство на здравеопазването понижи нивата на компетентност на десет родилни отделения в страната. Това означава, че в тях ще могат да се лекуват по-малко диагнози, отколкото досега. Решението беше взето само няколко дни след поредния случай на проблемно раждане, този път в болницата в Тетевен. Проверка на всички родилни отделения в страната обаче ведомството назначи след случая с пребитото бебе в столична болница, а резултатите излязоха вчера.

Отделенията по акушерство и гинекология или неонатология в 8 болници ще бъдат понижени от второ на първо ниво. Това са клиниките "Бургасмед", "Св. Петка" във Видин, МБАЛ "Мездра", "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч, МБАЛ "Св. Лазар", МБАЛ "Ботевград", МБАЛ "Проф. д-р Ал. Герчев" в Етрополе, "МБАЛ Омуртаг". От трето на първо ниво се понижава компетентността на отделението по неонатология в "Св. Марина" във Варна, а на МБАЛ "Пловдив" от 3-то на 2-ро.

Румънци и молдовци спасяват летния сезон у нас

В. Новинар

Румънци и молдовци ще компенсират отлива на руски туристи по родното море.
Очакваме и значителен брой украински летовници. От Комисията за защита на потребление (КЗП) отчитат и подобрение на качеството на предлаганите услуги. Пред БНР директорът на Колежа по туризъм във Варна Стоян Маринов коментира, че за привличането на повече туристи българските хотелиери ще разчитат и на добре изглеждащите комплекси и ол инклузив предложения, в които влизат безплатни чадъри и шезлонги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още