IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Възможна е цена около 1 лев за правата на Адванс Терафонд

С Красимир Атанасов разговаря Мариян Йорданов

14:54 | 25.07.05 г.
Автор - снимка
Създател
Възможна е цена около 1 лев за правата на Адванс Терафонд
Очаква се на 8 август да започне търгът за права на Адванс Терафонд АДСИЦ, даващи възможност за придобиването на 150 хил. акции с номинална и емисионна стойност 1 лв., каза в петък за Investor.bg изпълнителният директор на дружеството Радослав Манолов. Във връзка с предстоящия търг за правата на компанията, която ще инвестира в земеделска земя, потърсихме мнението на Красимир Атанасов от Елана Трейдинг. Елана Трейдинг беше посредник по увеличение на капитала на първото дружество със специална инвестиционна цел за инвестиции в земеделска земя Елана фонд за Земеделска земя АДСИЦ.

С Красимир Атанасов разговаря Мариян Йорданов.

- Каква според Вас ще бъде цената на право за участие в увеличението на капитала на Адванс Терафонд АДСИЦ?

В първото увеличение на капитала се предлагат само 150 хил. права, предполагам, че ще има интерес и борба между инвеститорите, включително и интерес от страна на клиенти на Карол (посредник по предлагането, бел. ред.). Важна роля играе очакването за повторно увеличение на капитала с 10 млн. лв. през септември или октомври. Правата на Елана фонд за Земеделска земя АДСИЦ се изкупиха при цена на основния пакет около 6 ст. на право, затова изчислението може да е 6 ст. по 10 млн. лв., или 600 хил. лв. Тази цифра трябва да се раздели на капитала след първото увеличение, което за Адванс Терафонд ще е 650 хил. лв., тоест 92 ст. за право на Адванс Терафонд АДСИЦ на предстоящия на 8 август закрит аукцион.

От друга страна обаче, 10 млн. лв. увеличение на капитала на Адванс Терафонд и около 10 млн. лв. на капитала на Елана Фонд за Земеделска земя правят 20 млн. лв., което е по силата само на големи инвеститори. А е трудно да продадеш на голям инвеститор при цена, която да е с 5-10% по-висока от емисионната.

Предполагам, че клиенти на посредника Карол ще са много активни на търга за права на Адванс Терафонд АДСИЦ и ще са склонни да платят малко по-висока цена по принцип, но не и твърде висока, защото средствата, платени за правата, ще стоят блокирани известно време във връзка с процедурата за увеличение на капитала.

На 11 юли клиенти на посредника по увеличението на капитала на Парк АДСИЦ (Бета Корп, бел. ред.) изкупиха всички предложени 150 000 права по 55 ст. за право.

- С какви оферти трябва да се наддава на 8 август?

- При всички случаи трябва да се внимава с пазарните оферти.

Свързани компании:

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още