IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 май

07:43 | 28.05.15 г.
Преглед на печата за 28 май

Такса смет ще се определя по нов начин
В. Капитал Daily

Такса смет ще се изчислява по нов начин от 1 януари 2016 г. Промяната е заложена в проект за изменение на Закона за местните данъци и такси, който в момента се обсъжда на работна група между правителството, Националното сдружение на общините и бизнес организации. В първоначалният вариант, с който "Капитал" разполага, е записано, че общинските съвети по градове ще имат право да избират между 4 варианта за изчисление на таксата – на база квадратура, брой на живеещите или работещите, на база генерираното количество отпадъци и на база показатели, като например сметка за ток, вода и др. Новият модел ще промени плащанията на всеки гражданин и компания. Най-вероятно ще вдигне сумата за хората и ще свие разхода на дружествата.

И мениджърите на КТБ са отговорни за кредитите към свързани лица
В. Капитал Daily

Има един текст от Закона за кредитните институции, който вече една година нито квесторите, нито после синдиците, нито Фондът за гарантиране на влоговете, нито прокуратурата искат да видят. А той казва съвсем ясно, че когато са отпуснати кредити в нарушение на ограниченията в закона за експозиции към свързани лица, администраторите на банката носят солидарна отговорност за предоставените суми заедно с кредитополучателя. В същия закон е изброено изчерпателно кои са администраторите - членът на надзорен или управителен съвет (съвет на директорите) на банката, прокуристите и лицата, чиято длъжност според вътрешната структура на банката включва изпълнение на функции по ръководство и контрол на структурни звена, които имат пряко отношение към осъществяване на основния предмет на дейност на банката и ръководството на специализираната служба за вътрешен контрол.

МФ поема пълния контрол върху обществените поръчки
В. Сега

Агенцията за обществените поръчки, която от години е под шапката на министерството на икономиката, ще бъде прехвърлена към финансовото министерство. Така ведомството на Владислав Горанов ще получи пълен контрол в областта на обществените поръчки и ще отговаря не само за налагането на санкции, както е в момента, но и за провеждането на самата политика в сектора, предвиждат одобрени от правителството промени в Закона за обществените поръчки. Според мотивите към законопроекта преместването на АОП към финансовото министерство ще доведе до прилагане на единна политика. От това според авторите на предложението системата само ще спечели, защото една и съща структура ще отговаря и за методологията, и за предварителния контрол върху обществените поръчки, както и за последващото налагане на санкции.

Китайци ще правят скутери в Перник
В. Стандарт

Китайски предприемачи са проявили интерес към възможността да произвеждат електроскутери в района на Перник, съобщи кметът на общината Иван Иванов. След съответното сертифициране продукцията може да се продава на европейския пазар и по света, уточни Иванов.

Изнасяме за САЩ машини и оборудване
В. Стандарт

88% от всички износители от ЕС за САЩ са малки и средни предприятия, а 28% от стойността на експорта се формира от МСП, сочи проучване на ЕК. Конкретно за България, около 40% от износа за САЩ се прави от малки и средни фирми, каза Десислава Николова от Института за пазарна икономика на конференция за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ. За 2013 г. България е изнесла за САЩ стоки за 595 млн. лв. За 2014 г. стойността е почти същата - 606 млн. лв. Износът ни за САЩ е представен от широка гама продукти. Най-голям е делът на машините - 16%. След това са електрическото и електронното оборудване. "Съществена част от износа на България към САЩ сега се облага с двуцифрени мита. Най-високото мито е за непреработения тютюн - 45,3%. Сиренето е с 20% мито. Има и стоки с нулево мито - машини, електрическо и електронно оборудване, лекарства, слънчогледово семе и т.н. Те заемат дял около 50% от износа ни за САЩ.

Едва 1 процент от гъбите ни остава в България
В. Новинар

Едва 1 процент от повечето ни видове гъби остава за вътрешния пазар. Манатарките и пачият крак отиват основно за износ в други европейски държави. Добивите от гъбата смръчкула пък се продават изцяло само в чужбина. Тя е любим деликатес в Германия, Швейцария, Франция, Холандия и др. Това съобщи за „Новинар” председателят на асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове инж. Юлиян Колев. По думите му българските гъби, които слагаме на трапезата си, са основно консервирани или сушени. Прясната продукция не се купува у нас и отива за чужди пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още