IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индивидуалното потребление бележи рекорден ръст

08:41 | 18.07.05 г.
Автор - снимка
Създател
Индивидуалното потребление бележи рекорден ръст
Появяват се първите знаци, че ръстът на кредитирането намалява

През първите три месеца на 2005 година, ръстът на БВП достига 6% на годишна база при подобрена структура на растежа, подкрепен от инвестициите, индивидуалното потребление и износа. Натрупването на основен капитал от страна на пазарните участници се увеличава с 9,2% на годишна база, стимулирано от увеличеното кредитиране и притокът на чуждестранни капитали. Това се казва в юлския анализ на УниКредит относно икономическото развитие на България.

Индивидуалното потребление бележи рекорден ръст от 7,3% на годишна база от средата на 2003 година насам. Въпреки слабото възстановяване на икономиката в Еврозоната, размерът на износа на стоки бележи ръст от 8,8%, се казва още в анализа, обхващащ държавите от Нова Европа.

УниКредит запазва прогнозата си за ръст на БВП от 5% в края на 2005 година, имайки предвид предстоящото постепенно намаляване на индивидуалното потребление и в по-малка степен слабия ръст в износа на стоки.

Индивидуалното потребление през втората половина на 2005 година се очаква да намалее като се има предвид ограничаването на ръста на потребителското кредитиране и по-високото от очакваното ниво на инфлацията, което “стопява” част от приходите на домакинствата.

УниКредит ревизира прогнозите си за индексa на потребителските цени към края на 2005, увеличавайки го до 4,5% в следствие на по-високите от очакваните цени на суровия петрол и ефекта от промените в цените на транспортните и медицинските услуги.

Банката ревизира прогнозите си за дефицита по текущата сметка към края на 2005 г. – за 8,2% от БВП, в сравнение с досегашните предвиждания за 7,6%.

Достигайки 76,7% ръст на годишна база към края на март, банките положиха усилия да изпълнят изискванията на новите мерки на БНБ за ограничаване на кредитирането и през април и май се появяват първите знаци, че ръстът на кредитирането намалява. УниКредит запазва прогнозата си, че последните мерки на БНБ ще ограничат кредитирането до близо 30% към края на 2005 година.

През първите четири месеца на 2005 година, натрупването на средства в населението се отразява в сериозното увеличение на размера на депозитите с 35,1%. Въпреки това, в дългосрочен план, темпът на ръст на депозитите от 2004 и началото на 2005 година, според УниКредит, се очаква да бъде неустойчив. До края на 2005 година, прогнозите на УниКредит са за намаляване на ръста на депозитите до около 24%.

Пазарът на взаимни фондове бележи значителен ръст от 95% през първата половина на 2005 година в сравнение с края на 2004 година. Вътрешният секторен растеж е основният компонент на цялостния ръст като се има предвид, че през периода навлиза само един нов участник на пазара. Промените в Закона за публично предлагане на ценни книжа, приети през май, също се очаква да стимулират местния пазар на взаимни фондове. Вземайки под внимание значителния ръст през първата половина на 2005 г., УниКредит ревизира прогнозите си за края на годината за ръст от 140,4%; 60% - за 2006 година; 40% - за 2007 година.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още