IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 май

07:50 | 18.05.15 г.
Преглед на печата за 18 май

Шейховете с интерес към аутобана Русе – Свиленград
В. Стандарт

Катар е готов да налива пари за строителството на магистрали у нас, научи „Стандарт”. Шейховете имат най-голям интерес да инвестират в трасето, което ще свързва Русе и Свиленград. Тези проекти са били сред темите, обсъждани от премиера Бойко Борисов, който е на визита в Катар. Вчера той разговаря с колегата си шейх Абдулла бин Насър бин Халифа Ал Тани как двете страни да си сътрудничат в областта на транспорта, земеделието и енергетиката.

$1,5 млрд. вложи "Лукойл" в Бургас
В. Стандарт

Най-голямата каталитична инсталация в Югоизточна Европа ще открие у нас президентът на „ЛУКОЙЛ" Вагит Алекперов. Заедно с първия си заместник Владимир Некрасов и представители на ръководството на нефтения гигант, Вагит Алекперов пристига в България, специално за да пререже лентата на Комплекса за преработка на тежки остатъци (КПТО) в „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас". Тържествената церемония по откриването на огромния супермодерен комплекс е насрочена за сряда, 20 май, в бургаската рафинерия. Изграждането му надхвърли 1,5 млрд. долара - най-голямата инвестиция в България след пускането в експлоатация на VІ блок в АЕЦ „Козлодуй" през 1992 г.

Военни и полицаи се втурнаха да се пенсионират
В. Сега

Намерението на кабинета да въведе минимална възраст за пенсия на служителите от специалните ведомства явно ги е стреснало и военни и полицаи отново са се втурнали да се пенсионират. Само от януари до март тази година новите пенсионери от сектор "Сигурност" са над два пъти повече спрямо същите три месеца на 2014 г. Такъв рекорден ръст не е имало от 2010 г. насам, показват данните на Националния осигурителен институт.

България е забавила жалбата срещу гръцкия данък върху сделки с наши фирми
В. Сега

Въпреки сериозния залог покрай въведения от Гърция извънреден данък върху сделки с наши фирми правителството е забавило сериозно подаването на изготвената жалба срещу налога в Брюксел, научи "Сега". Жалбата е била внесена едва миналата седмица - с повече от месец закъснение след проведеното извънредно заседание на бюджетна комисия и взетото от кабинета решение за сезиране на Еврокомисията. Така страната ни е пропуснала възможността да внесе протеста преди приключването на обявеното в Гърция обществено обсъждане на подзаконовата уредба за прилагане на данъка, а Брюксел е предприел мерки, без да изчака официално сезиране от кабинета.

Задават се високи изравнителни сметки за парно
В. Капитал Daily

Напрежението около сметките за парно, което обикновено се наблюдава в началото на годината, когато е най-студено, а фактурите са най-големи, този път може да се измести в разгара на лятото - малко преди местните избори. Причината е, че тогава клиентите на топлофикационните дружества, които не са на месечно отчитане, ще получат своите изравнителни сметки. Този път обаче те вероятно ще са значително по-високи от обикновено. За това алармират от няколко топлофикации, а топлинните счетоводители засега неофициално намекват за същото.

130 плажа останаха без спасители
В. Новинар

130 плажа останаха без спасители към момента, съобщиха от министерството на регионалното развитие и благоустройството. 120 крайбрежни ивици вече са предоставени за стопанисване. За 56 от тях са сключени концесионни договори, а 40 са отдадени под наем от ведомството. За 24 пък са сключени договори за наем от областните управители. До края на месеца ще трябва да бъдат съобщени окончателно всички плажове на Черноморското крайбрежие, които ще останат без охрана през летния сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още