IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 май

07:41 | 14.05.15 г.
Преглед на печата за 14 май

Първи стъпки за електронната администрация
В. Капитал Daily

До две седмици ще заработи хибридният частен облак на държавата - тайното и защитено от земетресения, наводнения и хакерски атаки място, на което се помещават сървъри с огромен капацитет. В момента институциите разполагат с над 2000 различни по големина и капацитет сървъри, всеки от които е на различно място и се поддържа от различни хора. Идеята е на новия държавен облак постепенно да се премести цялата информация на администрациите. Министерствата на правосъдието и здравеопазването първи ще мигрират своите данни към държавния облак, като се очаква това да стане в следващите три месеца, разказаха за "Капитал Daily" от администрацията на вицепремиера по административната реформа Румяна Бъчварова.

Нарушенията при търговете намаляват до 38%
В. Сега

Държавата трудно се бори с навика си да възлага поръчки на свои фирми без конкурс или да побутва любими дружества, като поставя неизпълними за конкурентите им критерии. Около 38% от проведените търгове през 2014 г. са били с нарушения, показва годишният отчет на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), който вчера бе одобрен от Министерския съвет. Все пак това е напредък - през 2013 г. с нарушения са били 55% от всички 2484 проверени от АДФИ търга.

До четвърти клас няма да се пишат оценки
В. Сега

На учениците от първи до трети клас включително няма да се поставят количествени оценки, а само качествени - "отличен", "много добър". Това решиха депутатите от образователната комисия, след като приеха на второ четене предложени от ГЕРБ текстове от новия училищен закон. Сега децата от 1-ви клас получават качествена оценка само в края на годината, а тези от втори и трети имат текущи и годишни количествени оценки, както учениците от средното и основното образование.

Слагат таван на общинския дълг
В. Стандарт

Слагат ограничения на общинския дълг. В рамките на текущата бюджетна година общините могат да поемат нов дълг за реализиране на дългосрочни договори с гарантиран резултат (ЕСКО договори) в размер до 15% от средния размер на отчетените капиталови разходи за последните четири години. Това предвиждат промени в Закона за общинския дълг, които са подготвени от Министерството на финансите. С промените ще могат да се реализират редица дейности и да се предприемат мерки за повишаване на енергийната ефективност в сгради и/или други обекти и системи, с което общините ще оптимизират бъдещите си разходи, гласят мотивите към законопроекта.

Наливат 47 млн. лева в жп релсите
В. Новинар

47 млн. лева ще се налеят в ремонти на железопътната мрежа у нас, след като стана ясно, че тя е в окаяно състояние. Това съобщиха от Националната компания "Железопътна инфраструктура", цитирани от Нова телевизия. „За подновяване на релсите ще бъдат похарчени около 7 млн. лева, а за смяна и ремонт на стрелки почти 900 000 лева”, обясниха от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още