IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адванс Инвест купи акции на румънското дружество Turbomecanica SA

12:35 | 11.07.05 г.
Автор - снимка
Създател
Адванс Инвест купи акции на румънското дружество Turbomecanica SA
Управляваното от Карол Капитал Мениджмънт инвестиционно дружество Адванс Инвест осъществи първата си инвестиция на Букурещката фондова борса чрез покупка на акции на Turbomecanica SA, съобщиха от дружеството.

Компанията е водещият румънски производител на части за двигатели за автомобилната и авиационната индустрия, а основни партньори и потребители на продукцията му са водещи имена като Rolls-Royce, General Electric, AgustaWestland, както и румънското Министерство на отбраната.

С тази стъпка Адванс Инвест става първият български фонд с инвестиции в акции извън пределите на българския капиталов пазар. В зависимост от пазарната конюнктура около 10% от активите ще бъдат насочени към Румъния, а скоро и към други източноевропейски борси, съгласно регионалния фокус на фонда.

За едногодишния си публичен период на съществуване Адванс Инвест реализира доходност от 66.7%, което е най-високата доходност, реализирана от инвестиционно дружество у нас. Активите му нарастнаха от 2 млн. лв. до над 16 млн. лв., което е повече от четвърт от пазара на инвестиционни дружества в страната.

Акционерите са се увеличили от 11 до над 700 души за една година, като повечето от тях са дългосрочни инвеститори. Информационната агенция Bloomberg включи Адванс Инвест в глобалната си система, като по този начин информация за дружеството е вече достъпна от цял свят.

Акциите на инвестиционното дружество се търгуваха на цени между 1,71 и 1,73 лв. в петък.

Свързани компании:

ИД Адванс инвест АД(5AZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още