IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 30 април

07:43 | 30.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 30 април

S&P отново отбеляза слабостите в надзора на БНБ
В. Капитал Daily

Представянето на банковия сектор в България през 2015 г. ще е в пряка зависимост от институционалния капацитет на държавата, включително и банковия надзор, да оказва подкрепа за справяне с продължаваща икономическа стагнация и евентуални рискове, свързани с банките майки от Гърция. Това е изводът на рейтинговата агенция Standard & Poor's в анализа й за състоянието и перспективите на финансовия сектор в Централна и Източна Европа. Според S&P кредитният риск в българската икономика е "много висок", а в изоставането от реформите, влияещи върху представянето на банковия сектор, страната е поставена наравно с Хърватия, която е с още по-нисък рейтинг.

Оманският фонд може да съди България във Вашингтон заради КТБ
В. Капитал Daily

Информацията, че Оманският държавен фонд, който е акционер с 30% дял в Корпоративна търговска банка (КТБ), e завел дело срещу България, не е вярна, показва проверка на "Капитал". Неин източник бе адвокатът на Цветан Василев - Константин Симеонов, който в понеделник при участието си в телевизионно предаване каза, че такъв иск е депозиран пред европейски съд и че с него се претендира за обезщетение в размер на 700 млн. евро. Намерението на миноритарния акционер е да търси правата си пред международен съд, но не в Европа, а във Вашингтон. Засега обаче намерението е в начална фаза на кореспонденция с българското правителство, каза източник на "Капитал".

Млад учен в БАН взима 440 лева, професор – 750
В. Стандарт

440 лева е заплатата на млад учен в БАН, а 750 - на професор. Това заяви председателят на академията академик Стефан Воденичаров по време на отчета си пред образователната комисия в парламента. Тази заплата е причината академията да не може да привлече млади хора и младежите до 26 години в нея да бъдат само 0,3%. Хората между 26 и 30 години са 3 на сто или само 89 души от общо 2830 учени. За сметка на това кажи-речи всеки пети учен е над 56 години. Средната възраст в академията е 49 години, стана ясно от отчета. Почти цялата държавна субсидия, която влиза в академията, отива за заплати и консумативи и няма нито лев за научни изследвания, подчерта още академик Воденичаров.

Затвориха част от магистрала „Струма” за ремонт
В. Новинар

Част от новата отсечка на магистрала „Струма” бе затворена за ремонт, след като пътното платно пропадна. Става дума за участъка след Дупница, по който колите ще фучат отново чак след 19 юни. Пътуващите в посока София ще ползват стария път между Дупница и Долна Диканя, съобщиха от агенция „Пътна инфраструктура”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още