IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионни фондове са купили 21% от Елана Фонд за Земеделска земя

13:11 | 06.07.05 г.
Автор - снимка
Създател
Пенсионни фондове са купили 21% от Елана Фонд за Земеделска земя
Елана Холдинг АД е продала по 7% или по 35 хил. акции от капитала на Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ на трите пенсионни фонда, управлявани от Лукойл Гарант България – универсален, професионален и доброволен, показва информация от Централен депозитар.

След сделките делът на Елана Холдинг АД в капитала на Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ е намалял до 21,18%. Тези участия са изчислени на базата на учредителния капитал от 500 хил. лв. След регистрацията на увеличението на капитала до 2,5 млн. лв., дяловите участия ще претърпят изменения.

На 1 юли изтече двуседмичният срок за търговия с правата на Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ. Последните сделки се сключиха при цени около 0,25 лв. за 1 право, даващо възможност за записване на 1 акция с номинална и емисионна стойност 1 лв. В първия ден от търга за права на дружеството се изтъргува почти цялото количество от 2 млн. права при средна цена 0,06 лв.

Очакванията на анализатори са цялото увеличение на капитала от 2 млн. лв. да бъде изпълнено и капиталът на първото дружество със специална инвестиционна цел за инвестиции в земеделска земя да достигне 2,5 млн. лв.

Елана Фонд за Земеделска Земя АД ще инвестира само в обработваема земеделска земя, като целта е тя да се окрупнява в по-големи площи, даващи възможност за развитие на модерно и ефективно земеделие, съобщиха от ръководството на дружеството при представянето на фонда.

Фондът ще бъде от затворен тип с продължителност на действие 7 години, като след това ще бъде закрит. Според ръководството на дружеството след петата година акционерите ще могат да решат дали да удължат срока на съществуването му, или да остане в сила предварително зададеният срок.

От дружеството уточниха, че фондът прави това първо увеличение на капитала, за да тества пазара, като очакванията са в близко бъдеще капиталът да бъде увеличен до 12,5 млн. лв.

Целта на дружеството е дългосрочно нарастване на стойността на акциите в резултат на увеличаване на стойността на закупената земеделска земя. Съгласно закона, минимум 90% от печалбата всяка година задължително ще се разпределя като дивидент.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още