IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестор.БГ АД прокарва пътя към стимулиране на персонала с акции

„Това е един от основните методи за стимулиране на персонала на една публична компания – да се дават акции. Компанията - това са хората, и ако те не са стимулирани, ние никога няма да реализираме своите цели“, заяви председателят на Борда на директорите н

10:41 | 28.06.05 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестор.БГ АД прокарва пътя към стимулиране на персонала с акции
Служителите на Инвестор.БГ АД ще бъдат стимулирани с акции от капитала на дружеството, става ясно от протокол от заседание на Съвета на директорите на дружеството, публикуван от Българска фондова борса -София.

„Това е един от основните методи за стимулиране на персонала на една публична компания – да се дават акции. Компанията - това са хората, и ако те не са стимулирани, ние никога няма да реализираме своите цели“, заяви председателят на Борда на директорите на Инвестор.БГ АД Любомир Леков.

„Доказано е, че тази практика в световен мащаб дава най-добри резултати“, добави той, уточнявайки, че подобно стимулиране е едва ли не прецедент за България. „ По наша информация Албена АД възнамеряваха да направят това, но все още не са раздали тези акции на служителите си. В България няма такава практика и заради това подобна идея се осъществява много трудно. Освен това са ограничени вариантите за прехвърляне на тези акции на борсата след време и единственият начин, който се допуска от БФБ-София, е чрез дарение“.

Право да получат акции ще имат активно работещите членове на Борда на директорите и служители с трудов стаж над 1 година, гласи съобщението, публикувано от БФБ-София. Акциите се даряват условно чрез договор между компанията и дадения член на Борда или служител. Фактическото прехвърляне на собствеността на акциите става 3 години след подписването на договора, ако даденият член на Борда или служител все още работи в компанията.

Минималната премия за всеки един служител ще е 1 000 лв. за календарна година, като сумата може да бъде и по-голяма и зависи от заслугите и личния принос на всеки един за развитието на компанията, уточни Леков.

Акциите се даряват на служителите чрез Договор за дарение. Всеки служител, който има право да получи акции на компанията, има право на избор между количеството акции и тяхната равностойност в лева, дисконтирана с 50%, при желание да я получи веднага.

В момента за компанията по трудово-правни отношения работят над 20 човека.

През юли 2004 г. Инвестор.БГ АД осъществи първото в България първично публично предлагане на ценни книжа, привличайки 1,066 млн. лв. Няколко месеца преди това компанията осъществи частно увеличение на капитала, за да тества инвеститорските нагласи и като резултат от двете увеличения на капитала привлече над 1,2 млн. лв. при емисионна цена на акция 3,3 лв.

Инвестор.БГ АД притежава сайтовете Investor.bg , Start.bg (най-големият каталог в България с 62 хил. линка и 171 редактора на страници), Dnes.bg (спечелил първа награда на тазгодишния медиен фестивал в Албена, категория "Списания и E-Zines"), Tialoto.bg (спечелил първа награда на миналогодишния фестивал в Албена, категория „Образователен сайт“) и Snimka.bg – който за два месеца след стартирането си се утвърди като водещ сайт за хостинг на снимки с до 112 хил. разглеждания на фотографиите дневно.

Над 40 000 са уникалните посещения на страниците на компанията всеки ден, според независимата броячка Web Counter.

Свързани компании:

Инвестор.БГ АД(IBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още