IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Терем-Търговище ще изнася продукция на Запад съвместно със Спарки-Русе

Първата поръчка, която ще удвои сегашния капацитет в цивилното производство на ремонтния завод ще е на стойност от около 500 хил. лв. и за срок от 6 месеца. Терем-Търговище ще произвежда над 40 машинни детайли на Спарки

17:33 | 23.06.05 г.
Автор - снимка
Създател
Терем-Търговище ще изнася продукция на Запад съвместно със Спарки-Русе
Близо 10% ръст на заетите в завода до края на годината

Спарки–Русе, водещ производител на машинни детайли за селскостопанската и строителната промишленост ще започне съвместно производство с военно-ремонтния завод Терем, клон Търговище, съобщиха от компанията.

Предложението към Терем е за производство на заваръчни конструкции, предназначени за пазарите на Спарки в Западна Европа.

Първата поръчка, която ще удвои сегашния капацитет в цивилното производство на ремонтния завод ще е на стойност от около 500 хил. лв. и за срок от 6 месеца. Терем-Търговище ще произвежда над 40 машинни детайли на Спарки.

В краткосрочен план се очаква ръст на работните места с близо 10%, което е от изключителна важност за региона, известен с едни от най-високите нива на безработица в България.

“Успешното изпълнение на този проект би позволило на Спарки да прехвърли изцяло на търговишкия клон на Терем свои рутинни дейности по производството на заваръчни конструкции и да се съсредоточи върху производството на машинни части с висока добавена стойност. Нарастналото търсене на наши клиенти в Западна Европа ни кара да се ориентираме към все по-сложни за изпълнение поръчки”, съобщи Чавдар Плахаров, изпълнителен директор на Спарки.

За реализирането на тази първа поръчка Спарки ще инвестира в обучение на работещите в Терем-Търговище. “Възможността за разкриване на Център за обучение на заварчици ще позволи на завода да разгърне пълния си капацитет в производството на цивилна продукция”, каза инж. Пламен Методиев, управител на Терем-Търговище.

“Трансферът на цивилни технологии и ноу-хау от Спарки към Терем-Търговище би гарантирало успешното привличане на стратегически инвеститор за военно-ремонтните заводи Терем като цяло в обозримото бъдеще”, заяви Павел Езекиев, изпълнителен директор на Българска aгенция за инвестиции, която съдейства за реализирането на това партньорство, цитиран в съобщението на компанията.

Очаква се преговите между двата завода да приключат през юли, а изпълнението на първата поръчка да започне към края на годината.

Свързани компании:

Спарки Елтос АД(ELTS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още