IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 31 март

07:49 | 31.03.15 г.
Преглед на печата за 31 март

Американските централи свалят цените си с около 10%
В. Капитал Daily

До броени дни ще приключат преговорите на Министерство на енергетиката с двете американските централи ТЕЦ "Ей И Ес –Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3" за предоговаряне на споразуменията за цените на изкупуваната електроенергия. Това съобщи в Гълъбово заместник-министърът на енергетиката Николай Николов. "Тези дни ще бъдат договорени параметрите на промяна на дългосрочните споразумения. След това ще преминем към промяна на юридическия текст, касаещ конкретните споразумения", уточни заместник-министърът. Той отказа на този етап да коментира процента, с който ще бъдат намалени цените на изкупуваната електроенергия.

Бежанците остават без месечните помощи от 65 лв.
В. Сега

Държавната агенция за бежанците (ДАБ) е спряла помощите от 65 лв. месечно на кандидатите за бежански статут, които живеят в лагерите на агенцията. Отпускането на парите е прекратено с аргумента, че от 1 април чужденците вече ще получават храна три пъти на ден. Затова не било нужно да се дават по 65 лв. на месец, тъй като това са пари за храна, която сега се осигурява от агенцията. Както "Сега" писа, в момента тече обществена поръчка за 4.8 млн. лв. за изхранване на чужденците за втората половина на годината.

Търсят се изгодни омари и папая за менюто на фалкона
В. Сега

Списък със 119 позиции за менюто, което ще се предлага на борда на правителствените полети, обяви Авиоотряд 28. Той е част от публична покана за кетъринг. Търси се фирма, която да храни властта в полет за една година. Прогнозната стойност на поръчката е 40 хиляди лева. Сред екзотичните изисквания са омари, сьомга на скара, октопод, калмари, скариди, сирене "Президент", както и плодове като папая, манго, ананас и лайм на резенчета. От напитките поръчката е за черен етикет "Джони Уокър", водка "Смирноф" и джин "Бийфийтър". Има изрични указания да се предлага и българска, и вносна бира, както и чужди сирена и колбаси. В менюто има броколи със синьо сирене, зеленчукова лазаня, салата "Цезар", кайзер пастърма, но и обикновен винен кебап с ориз, както и сандвичи. От десертите се залага на тирамису и чийзкейк. Искат се още кроасани, разядки и декорирани ордьоври.

Учиш занаят още от шести клас
В. Стандарт

Обсъждането на новия просветен закон, чакан над 10 г., тръгна на бавни обороти. При разглеждането му на второ четене близо час депутатите от образователната комисия се препираха какво трябва да бъде името му. Дали той е "за предучилищното и училищно образование", както предлага ГЕРБ, за "народната просвета", както досега, или за "българската просвета", както компромисно настояха други. В крайна сметка мнозинството надделя, особено след аргумента, че ако запазят "просветата" в заглавието, то законът за висшето образование би трябвало да бъде прекръстен на "за висшата просвета". Това е най-обемният законопроект, внасян в това Народно събрание, с над 1000 текста, като 729 от тях са депутатски предложения. Една част са технически, но други изискват сериозна дискусия и може да препънат приемането на закона, който трябва да стане факт до края на лятната парламентарна сесия.

Нов план в Блока: Сменят Танев с Коларова
В. Стандарт

Нов план за рокада в кабинета кроят от Реформаторския блок, научи "Стандарт". Образователният министър Тодор Танев да бъде сменен с Румяна Коларова, искат определени кръгове в РБ. Тя ръководеше ведомството по времето на служебния кабинет. Слуховете за оставката на образователния министър се появиха за пръв път преди месец. Според много от реформаторите той не се справя достатъчно добре с промените в системата, които се очаква да направи. Голяма част от предложенията му за реформи не са съгласувани с тях, а реализирането им се бави. Самият Танев от своя страна се разграничи от реформаторите, които го издигнаха на поста.

Няма да има ранни БГ зеленчуци заради студа и влагата
В. Новинар

Тази година няма да сложим на трапезата си ранни български зеленчуци. Причината е, че заради прекомерната влага и ниските температури в началото на пролетта първите краставици, домати и тиквички ще закъснеят с 20-25 дни. Това каза пред Дарик производителят Красимир Кумчев, който отглежда зарзават в района на пловдивското село Трилистник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още