IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 25 март

07:53 | 25.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 25 март

Европа няма да дава пари за асфалт след 2020 г.
В. Сега

Европа няма да финансира строителство и ремонти на пътна инфраструктура след 2020 г., когато приключва сегашният програмен период от 2014 г. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. На форум за стратегическата инфраструктура у нас вчера той алармира, че България трябва да търси други източници за изграждане на приоритетни проекти в по-дългосрочен период. Според Нанков пак до 2020 г. трябва да се въведе поетапно и тол системата за платено преминаване по магистралите. В същото време страната ни трябва максимално ефективно да усвоява средствата за строителство на пътища по програма "Транспорт".

Мерките на властта не ограничиха, а рязко увеличиха подслушването
В. Сега

Изваждането на подслушването от МВР не само не е довело до намаляването, а дори е предизвикало рязък ръст в прилагането на специални разузнавателни средства (СРС). Броят на подслушванията отново тръгна нагоре през 2014 г. и прекъсна 4-годишната тенденция на спад. Това става ясно от отчетите на Държавната агенция "Техническа операции" (ДАТО) и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), които са публикувани на електронните им страници. Ръстът на подслушването, следенето и проникването в домове и офиси обаче изобщо не е увеличил ефективността им като доказателства в съда, напротив - има намаление. Ако в предишни години 25% от събраните данни са били прилагани към дела, през миналата година процентът е под 20.

Над 160 блока са одобрени за саниране по националната програма
В. Капитал Daily

За саниране по националната програма вече са одобрени 161 панелни блока в цялата страна, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков по време на годишната конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции", организирана от в. "Строителство Градът". Финансирането за сградите е гарантирано след сключване на тристранни договори между областните управители, Българската банка за развитие (ББР) и сдруженията на собствениците, уточни Нанков. Каква ще е необходимата сума за всеки един от блоковете ще се разбере, след като мине обследването на сградите, набележат се мерки за повишаване на енергийната ефективност и се приеме технически проект.

Спряха ваксините за половината деца
В. Стандарт

Реимунизациите с 5-валентната ваксина за децата се отлагат до второ нареждане, гласи писмо от здравно министерство до всички регионални здравни инспекции (РЗИ), разпратено преди няколко дни. Причината е, че търгът за осигуряването им се провали, тъй като не бе подадена нито една оферта от производителите на 4-, 5- и 6- валентните ваксини, се допълва в него. Те обаче покриват по-голямата част от задължителните имунизации в страната и са срещу най-опасните заразни заболявания - дифтерия, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца, тетанус, хепатит В. Заради проваления търг количествата с 4-, 5- и 6-валентните ваксини у нас са на привършване.

Взривът край Иганово изпепелил 21 милиона
В. Стандарт

Щетите след взрива в складовете на ВМЗ Сопот край село Иганово възлизат на близо 21 милиона лева. Това обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски пред тв Европа. Загубите са можели да бъдат далеч по-големи, но повечето от складираните снаряди са били транспортирани в деня на инцидента. Складовете край Иганово са най-сигурните в България, направени професионално изцяло по натовски изисквания, увери още Лукарски. Той опроверга твърденията, че в базата е имало производствена дейност.

Дават 25,5 млн. евро за отглеждане на зеленчуци
В. Новинар

Общо малко над 25,5 млн. евро е бюджетът за директните плащания на зеленчукопроизводителите до 2020 г. От земеделското министерство обявиха официално критериите за получаване на субсидиите и уточниха, че за полско отглеждане ще бъдат дадени 17 861 580 евро, а за оранжерийно – 2 650 000 евро. Право на подпомагане по схемата имат земеделски стопани с най-малко 0,5 ха площ зарзават. Субсидии ще получат производителите на домати, пипер, краставици, корнишони, кромид лук, зелен фасул, чесън и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още