IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елана Фонд за Земеделска Земя АД ще инвестира само в обработваема земя

Фондът ще бъде от затворен тип с продължителност на действие 7 години, като след това ще бъде закрит. Според ръководството на дружеството след петата година акционерите ще могат да решат дали да удължат срока на съществуването му, или да остане в сила пре

12:29 | 17.06.05 г.
Автор - снимка
Създател
Елана Фонд за Земеделска Земя АД ще инвестира само в обработваема земя
Елана Фонд за Земеделска Земя АД ще инвестира само в обработваема земеделска земя, като целта е тя да се окрупнява в по-големи площи, даващи възможност за развитие на модерно и ефективно земеделие, съобщиха от ръководството на дружеството при представянето му днес.

Фондът ще бъде от затворен тип с продължителност на действие 7 години, като след това ще бъде закрит. Според ръководството на дружеството след петата година акционерите ще могат да решат дали да удължат срока на съществуването му, или да остане в сила предварително зададеният срок.

На 20 юни ще започне търговията с права от увеличението на капитала на фонда до 2,5 млн. лв. От дружеството уточниха, че фондът прави това първо увеличение на капитала, за да тества пазара, като очакванията са в близко бъдеще капиталът да бъде увеличен до 12,5 млн. лв.

Целта на дружеството е дългосрочно нарастване на стойността на акциите в резултат на увеличаване на стойността на закупената земеделска земя. Съгласно закона, минимум 90% от печалбата всяка година задължително ще се разпределя като дивидент.

Сред предимствата на инвестицията в тези акции е и ликвидността на вторичния пазар на пода на БФБ, тъй като всеки ще може ежедневно да продаде акциите си от фонда, заявиха още от Елана. Като друго предимство се очертава и фактът, че капиталовата печалба, която може да бъде реализирана от ръста на акциите на фонда, е необлагаема.

От Елана мотивираха решението си за учредяване на такъв фонд, визирайки очакванията си цената на земята в България да следва тенденцията на изравняване с цените от другите европейски държави на фона на предстоящото ни влизане в ЕС, както това се е случило със страни като Полша, Чехия, Унгария и други новоприети членки. За сравнение, цената на един декар земеделска земя в Чехия е 800 евро. Очакванията на ръководството са в България цената да достигне нива от поне 500-600 лв.

Според ръководството на компанията тази тенденция ще е засилена през следващите години, което ще гарантира на инвеститорите на фонда значителна доходност в рамките между 300 и 500% за времето на съществуване на фонда.

На въпрос дали се притесняват от евентуално забавяне на приемането на България в ЕС и очакванията за намаляване на земеделските субсидии за страните от ЕС, ръководството на компанията отговори, че тези факти са заложени в песимистичния вариант за развитието на фонда.

Дори и те обаче ще имат слабо негативно въздействие на фона на силно свития пазар на земя в България, където цените на земеделската земя сa в пъти по-малки от тези в останалите европейски страни.

В същото време по силата на подписано със страната ни споразумение забавянето на членството ни не може да бъде с повече от една година, а земеделските субсидии се усвояват до две години след влизането в ЕС. Така че дори и при този сценарий, средствата трябва да бъдат усвоени до 2010 година, а планираният срок за функциониране на земеделския фонд е до 2012 година, уточниха още от Елана.

Дружеството се е насочило към закупуване на земя основно в три региона, като два от тях са в Северна България, а единият в Южна. От ръководството на фонда уточниха, че ще се опитват да купуват земята на по-ниска от средната цена, като предполагат, че първоначалната стартова цена, от която ще стартират покупките, е 125 лв. за декар. Така с набраните средства от фонда възнамеряват да закупят между 20 и 25 хил. декара обработваема земя.

Покупките са стартирали посредством добрата клонова мрежа на Елана в цялата страна, като с 500-те хил. лв. първоначален капитал, с които дружеството е учредено пред около три месеца, вече са направени първите покупки на земеделска земя.

Теодор Минчев

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още