IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 март

07:53 | 18.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 18 март

Държавата за Банско: По-голяма ски зона и по-висока такса за "Юлен"
В. Капитал Daily

Междуведомствената работна група за Банско предлага промени в концесионния договор с "Юлен" АД, които увеличават площта на концесията и предлагат нова методика за определяне на по-високо концесионно плащане. С проектодоговора се променя и предметът на концесията – вместо право на ползване върху защитена територия в него е записано "концесия за изграждане, управление и поддържане на "Ски зона с център Банско". Това става ясно от документите на работната група, които са били разгледани миналата седмица от министрите и шефовете на парламентарните групи и с които "Капитал" разполага. Въпреки широкия обществен интерес по темата правителството предпочете да разглежда предложенията на тъмно – без обществено обсъждане, дори без да ги публикува за сведение.

Управляващите узаконяват синята зона
В. Сега

След като години наред платеното паркиране в София беше незаконно, сега управляващите се канят да го легализират. Това ще стане с промени в Закона за движение по пътищата, предложени от депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок.  С предлаганите промени се дава право на общинските съвети да определят цена, а не такса за почасово паркиране. Сега в закона е записано такса, но не е ясно дали тя е според закона за местните данъци и такси - тоест нейният размер да се определя според разходите за предоставяне на определена услуга.

На всеки пети нов пенсионер не му достига стаж
В. Сега

21% от пенсиониралите се миналата година от работещите в масовата трета категория българи са били без необходимия стаж. Затова се е наложило да работят над законовата възраст за излизане в пенсия, като това се превръща в тенденция, отбелязват от НОИ. 11 552 души са се пенсионирали миналата година на възраст над 65 години, при положение че законовата възраст за пенсия за мъжете е 63 години и 8 месеца, а за жените - три години по-рано. Като дял от всички нови пенсионери тези над 65 години са 21.4 на сто. Спрямо 2013 г. те са се увеличили с 3.4%, показват данните на НОИ за м.г.

Силният долар вдига цените на горивата
В. Стандарт

Скъпият долар е главната причина за скока на цените на течните горива у нас въпреки продължаващото поевтиняване на петрола на международните пазари. В ранната търговия във вторник фючърсите на американският лек суров петрол WTI със срок на доставка 15 април се търгуваха за 43,07 долара за барела, което е с 0,81 долара (-1,85%) под затварянето на търговията в понеделник. Още по драстичен беше спадът на фючърсите на северноморския сорт Brent със срок на доставка 15 май - 53,44 долара/барел (спад с 1,23 долара или 2,25%). На фона на това драстично поевтиняване на петрола, бензинът у нас тръгна нагоре през последните седмици. Причината за това е скокът на долара. Щатската валута надмина 1,84 лв. - най-високото ниво от 12 години, което на практика "изяде" поевтиняването на "черното злато".

Мелник пълен с нашенци и гърци за Великден
В. Стандарт

Мелнишкото вино не спира да привлича туристи в курорта Мелник. За Великден са резервирани вече почти всички места в хотелите, голям е напливът и в частните квартири. Гостите в най-малкия ни град ще са нашенци и гърци. Те предпочитат да празнуват тук великденските празници заради по-ниските цени. Легло в частна квартира може да намери само за 12-15 лева. В хотелските комплекси двойната стая е от 40 до 100 лева в зависимост от категорията и екстрите, които предлагат.

Фермерите от Северозапада с предимство за инвестиции
В. Новинар

Фермерите от Северозападна България ще бъдат с предимство, когато кандидатстват за помощи при инвестиции. Причината за това е, че като цяло развитието на региона е приоритет за правителството, обясниха пред „Новинар” от земеделското министерство. Анализатори припомниха, че по снабденост със селскостопанска техника регионът е на едно от последните места в страната. В района на Видин и Враца са едва около 8 процента от тракторите в цяла България, уточниха експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още