IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 март

09:13 | 14.03.15 г.
Преглед на печата за 14 март

В София, Силистра и Пловдив са най-недоволни от здравните услуги

в. Сега

Системата на здравеопазването у нас продължава да е в окаяно състояние. Тя е раздирана от корупция, а старата и амортизираната апаратура всекидневно изправя пред изпитание уменията на лекарите и поставя под въпрос живота на пациентите. Разликата между регионите по отношение на достъпа до болнична помощ и осигуреността на пациентите с лекари специалисти е огромна. Но наличието на медици не води автоматично до по-високо качество на здравните услуги и по-голяма удовлетвореност на населението от тях. Това показва изследване на Института за пазарна икономика.
В София, Силистра и Пловдив пациентите са най-недоволни от качеството на здравните услуги. "Високият дял на ниски оценки за работата на здравната система върви ръка за ръка с високи корупционни възприятия. Такива отрицателни примери са области с големи градове като София, Бургас и Пловдив, които се нареждат в челната петорка както по отношение на корупционните оценки, така и за работата на здравната система", посочват икономистите. 

Би Би Си: Емигрантите са проблемът на правителството в България

в. Новинар

Основно предизвикателство пред правителството в София е продължаващата вълна от нелегални имигранти, особено от страна на Сирия, Ирак, Афганистан и Северна Африка, през границата от Турция, коментира вчера Би Би Си.

Изданието отчита и като отчаян опит на премиера Бойко Борисов да се справи с хаоса в сигурността с назначението на Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи.

"Българският парламент одобри назначението на вътрешния министър Румяна Бъчварова след седмица на драматични събития, при които петима високопоставени служители на тайните служби и вътрешното министерство подадоха оставки или бяха заменени, коментира изданието.

Политическите неуредици в правителството се стовариха върху страната, която по-рано тази година бе предупредена с доклад на ЕК, че трябва да положи повече усилия в борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

В сряда става ясен новият шеф на ДАНС

в. Новинар

Името на председателя на ДАНС ще стане известно на заседанието на Министерския съвет в сряда.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов. „Тогава ще направим предложение до президента”, уточни още той. Новият председател на ДАНС ще заеме мястото на подалия оставка преди седмица Владимир Писанчев.

В петък премиерът коментира, че предложенията за шеф на агенцията са добри. Борисов присъства на представянето на автобиографията "За наше щастие сме обединени-моят европейски път" на председателя на фондация "Конрад Аденауер" и бивш президент на Европейския парламент д-р Ханс-Герт Пьотеринг.

Ръководството на Първа атомна преговаря в Москва за удължаване на срока на 5-и и 6-и блок

в. Стандарт

Ново усъвършенствано свежо ядрено гориво прие делегация на АЕЦ "Козлодуй" директно от неговия производител - Новосибирския завод за химически концентрати (НЗХК) в Русия. Целта на нашето посещение беше приемането на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", заяви от Новосибирск Иван Стоянов, главен експерт по ядрено-горивния цикъл в Първа атомна. Идвам в завода за седми път и винаги съм много щастлив да работя с колегите от НЗХК, тъй като това е взаимноизгодно сътрудничество, заяви Стоянов.

Топлоотдаващите елементи, които сега приехме, са леко усъвършенствани специално по наша поръчка, каза Иван Стоянов. АЕЦ "Козлодуй" има програма за приемане на свежото ядрено гориво в съответствие с подробен план за качеството, обясни Стоянов. Ние наблюдаваме целия цикъл на производство на горивото, допълни той. "Особено внимание отделяме на заварките и на контрола като цяло. За нас е важно продукцията на Новосибирския завод за химически концентрати винаги да е на такова високо ниво, на каквото е била и досега", заяви Стоянов. В близко време модернизираното гориво на НЗХК ще бъде доставено в АЕЦ "Козлодуй".
Копирано от standartnews.com
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още