IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТК изгуби за година 100 хиляди абонати

100 000 абонати на БТК я напуснаха само за една година - от началото до края на 2004-а. От малко над 3 млн. клиентите на компанията са намалели до 2,9 млн.

08:22 | 13.06.05 г.
Автор - снимка
Създател
БТК изгуби за година 100 хиляди абонати
Клиентите на мобилните оператори са се увеличили с 1,1 милион за 12 месеца

100 000 абонати на БТК я напуснаха само за една година - от началото до края на 2004-а. От малко над 3 млн. клиентите на компанията са намалели до 2,9 млн., сочат данните, които БТК предостави на Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/.

Това се случва за първи път от години насам - обикновено досега абонатите на БТК растяха с толкова годишно.
За същия период клиентите на мобилните оператори от 3,5 млн. са станали 4,6 млн. Между отказалите се са бизнесабонати и битови. При физическите лица обикновено става въпрос за жители на малки населени места, които си купуват предплатена карта за мобилен оператор, за да не плащат месечни такси, каза Велислава Методиева от дирекция "Пазарни проучвания" на КРС. За фиксиран телефон те са 10,50 лв. без ДДС. Говорителят на БТК Ясен Гуев заяви пред "Сега", че от телекома няма да коментират загубата на абонати.
Но компанията взема мерки да спре отлива.

Новата инициатива на БТК е домашните абонати, доказали лоялност към компанията през първата година след края на приватизацията й, да получат карти с предплатени разговори. За да вземат подаръка, абонатите ще трябва да попълнят кратка форма, съдържаща част от личните им данни. "Това ще помогне на БТК да управлява клиентската база данни и да повиши качеството на предлаганите услуги", казаха от телекома.
Абонатите ще получат формулярите със сметките си за май, а подаръкът - когато платят сметките си за юни.
Данните на КРС сочат, че алтернативните фиксирани оператори са с малък дял от телекомуникационния пазар - едва 3-4%.

В началото на годината БТК въведе тежка процедура за онези, които искат да ползват алтернативните компании за междуградски и международни разговори, и задължи клиентите си да искат нотариално заверени молби за това. Преди месец КРС спря тази практика на бившия монополист.

На 7 юни изтече 12-месечният срок, в който според лицензията третият GSM-оператор трябва да има покритие със сигнал на поне 20% от населението на страната. Притежателят на лиценза - БТК, няма да бъде санкциониран за това, че мобилният оператор все още не работи, защото в лицензията и в далекосъобщителния закон се иска да има покритие, а не да развива търговска дейност, каза Зина Трифонова, член на комисията.

През 2004 г. делът на "Мобилтел" на пазара на мобилни комуникации е бил 65%, а на "Глобул" - 34%. 1% има "Мобиком". Средната сметка у нас 16,9 евро за абонати на "Мобилтел" и 12,1 евро за "Глобул". Според класацията на европейските мобилни оператори българските клиенти са по средата. Най-висока средна сметка плащат абонатите на полския Plus GSM - 26,5 евро, а най-ниска в датския Sonera - 8,5 евро.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още