IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 февруари

07:48 | 18.02.15 г.
Преглед на печата за 18 февруари

КФН готви забрана за онлайн продажба на "Гражданска отговорност"
В. Капитал Daily

Забрана за онлайн продажби на най-масовата застраховка "Гражданска отговорност" е подготвила Комисията за финансов надзор (КФН). Това става ясно от проект на Кодекса за застраховането (КЗ), публикуван за обществена консултация в сайта на надзора. Мотивите на регулатора са възможността да се направят грешки при попълването на данните, заради което застрахователите да отказват плащане. От разговори с представители на сектора стана ясно, че идеята за забрана на онлайн продажбите на "Гражданска отговорност" е на КФН, като повечето застрахователни компании и част от брокерите са твърдо против.

Всички са срещу идеята само адвокати да контактуват с НАП, НОИ и други служби
В. Сега

Фирмите да бъдат задължени да наемат адвокати за посредници в отношенията си с всички държавни органи. Само адвокати, а не счетоводители, юрисконсулти или куриери да имат право да носят и получават документи от НАП, НОИ, НСИ, Булстат, БНБ, Инспекцията по труда, общините и останалите административни служби, както и да внасят финансови отчети или други документи в търговския, имотния и други регистри. Този проект за изменение на Закона за адвокатурата взриви професионалните организации на специализираните счетоводни предприятия и юрисконсултите, Нотариалната камара и Българската стопанска камара (БСК).

Просветният министър отваря университет на третата възраст
В. Сега

Министърът на образованието Тодор Танев лансира поредната екстравагантна идея в ресора си. След като сподели позицията си по прозаични теми като матурите и колежите, вчера той написа "идеен проект за университет на третата възраст", подробно представен в профила му във "Фейсбук". Според описанието "университетът на третата възраст е висше учебно заведение (професионален колеж)". "Мисията му е да защищава човешкото право на всеки гражданин за допълване или получаване на нови знания, активен живот във всяка възраст, поддържане на добро лично психофизическо състояние, активно участие в обществения живот и предаване на натрупания опит на новите поколения", пише министърът.

Кредитите ни най-скъпи в Европа
В. Стандарт

Българите плащат най-скъпите ипотечни крeдити в цяла Европа. Средната лихва по заем за покупка на жилище у нас е 7,5%. В Германия оскъпяването е едва 1,2%, в Швейцария – 1,6 на сто, а в Швеция – 1,9 процента. Данните изнесе компанията за недвижими имоти „ЕРА България”. Така, ако човек си вземе жилищен кредит, у нас ще трябва да плати много повече на банката.

Банкери скочиха срещу замразения избор в БНБ
В. Стандарт

Недоволство от замразения избор в парламента на подуправител за направление "Банков надзор" в БНБ изразиха с писмо до шефа на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова от Асоциацията на банките у нас. Документът е с дата 13 февруари 2015 г. и е адресиран и до финансовия министър Владислав Горанов. Писмото е подписано от председателя на УС на АББ Левон Хампарцумян и от главния секретар на АББ д-р ик. Ирина Марцева.

Панелките догонват цените на тухлените жилища
В. Новинар

Предстоящата национална програма за саниране на панелните блокове значително ще повиши цените на жилищата в тях, прогнозират брокерите на недвижими имоти.Според тях панелните жилища ще поскъпнат от 5 до 10 на сто през тази година, а тенденцията на повишаването на цените се наблюдава още от края на миналата година, съобщи БНР. Според брокера Антон Андонов това са едни от най-функционалните жилища, а програмата за саниране е другият фактор, който повишава цените на апартаментите в панелките. Дори в момента цените на жилищата в панелните блокове догонват тези в тухлените сгради, установи проверка на „Новинар”. Двустайните апартаменти в панелен блок в столичния жк „Младост” се продават на цени от около 51 000 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още