IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 17 февруари

07:45 | 17.02.15 г.
Преглед на печата за 17 февруари

Събраха 50 млн. от сметки на длъжници

В. Стандарт

Близо 50 млн. лв. събра Националната агенция за приходи чрез блокиране на банковите сметки на длъжници, по които се превеждат пари от държавата. От близо два месеца и половина се прилага схемата, при която около 250 ведомства и държавни предприятия, които се разпореждат с бюджетни пари, уведомяват НАП и Агенция "Митници", преди да платят по договор с частна фирма суми над 100 000 лв. Праща се уведомление и при превеждане на по-малки суми, ако са част от договори на стойност над този праг. И това дава резултат. В уведомлението до приходните агенции се посочва каква сума ще бъде изплатена и по коя сметка.

Училището ни по британски модел

В. Стандарт

Българското училище се преустройва по близък до британския модел. Новият училищен закон, който бе приет на първо четене от депутатите, реорганизира системата на образованието, като дава на учениците по-голяма възможност да се профилират в последните два класа. Именно това е същината и на британския образователен модел, където в така нареченото А-ниво на последните два класа учениците изучават само четири предмета, но пък на почти университетско ниво.

Държавни болници масово не зачитат правата на пациентите

в. Сега

Болници и здравни специалисти масово не спазват правата на здравноосигурени пациенти и техните близки. При оказване на медицински услуги като че ли правото на медицинския персонал доминира над правата на пациента. Това е записано в доклад, публикуван от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Немалка част от оплакванията на гражданите са свързани със забавяне на линейките или отказ да се изпращат екипи. Особено лошо в това отношение е положението в големите градове София, Варна, Бургас, Пловдив, където екипите закъсняват от 30 минути до няколко часа. Здравните медиатори и неправителствени организации алармират и за дискриминация на пациентите. В единия случай при обаждане на тел. 150 или 112 първо се пита за възрастта на пациента и ако болният е в напреднала възраст или с тежък проблем, се отказва посещение.

До месец всички патрулки на КАТ ще са с камери

в. Сега

До месец всичките 120 коли на пътната полиция ще бъдат оборудвани с камери, съобщи вътрешният министър Веселин Вучков. В момента камери имат 43 автомобила. "Всеки ден монтираме по 10 системи за видеонаблюдение, след по-малко от месец ще има камери навсякъде", обясни Вучков. Мярката бе въведена по спешност, след като в интернет бе пуснат видеозапис на полицай, който взима подкуп. В патрулките се монтират по три камери, а катаджиите носят микрофони на реверите си. Инвестицията е от фонда за пътна безопасност, където се трупат пари от глоби. Другата мярка, за която МВР ще търси подкрепа, е връщането на мобилните камери по пътищата.

Избираме къде да сме безработни

В. Новинар

Заявлението за обезщетение при безработица ще се подава не по постоянен или настоящ адрес, а в избрано от безработния териториално поделение на НОИ. Това предвиждат наредби в социалното осигуряване. Промените ще бъдат дискутирани на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Срещата ще се състои в четвъртък в Министерския съвет.

Предвидено е от 1 юли да се спре издаването на осигурителни книжки - за изчисляване на обезщетенията ще бъдат ползвани регистрите на НАП и НОИ. При подаване на документи за пенсиониране няма да се изисква документ за прекратяване на осигуряването, съобщи БНР. В четвъртък бизнесът и синдикатите ще изложат позициите си за проблемите в пенсионната система. Ще се обсъди и идеята за въвеждане на електронен картон за изплащане на пенсиите, което ще позволи парите да се получават във всяка пощенска станция. Очаква се вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин да разговаря с работодателите и синдикатите за създаването на електронна трудова книжка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още