IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 февруари

07:46 | 04.02.15 г.
Преглед на печата за 4 февруари

Бум на нови болници
В. Капитал Daily

След като през октомври 2014 г. стана ясно, че през тази година здравната каса няма да сключва никакви нови договори с болници, за да не излиза извън рамките на бюджета си, в здравното министерство е завалял дъжд от заявления за откриване на нови клиники и отделения. Това става ясно от писмен отговор на Министерството на здравеопазването до народния представител д-р Емил Райнов от БСП, който е и заместник-председател на парламентарната здравна комисия. От 1 ноември до 30 декември са подадени общо 33 искания за нови болници и отделения, като 20 от тях са получили разрешения, а останалите са в процедура на изчакване, става ясно от отговора.

Военният министър заподозря Русия във всяване на паника у нас
В. Сега

Военният министър Николай Ненчев продължи с острите нападки към Русия и вчера директно обвини Москва за всяване на паника у нас. Причината за реакцията стана истерията около разпратените писма до резервисти да се явят във военните окръжия. Информацията бе изнесена от "Атака", а лидерът на партията Волен Сидеров заяви, че в България тече военна мобилизация. Няколко дни по-късно "Гласът на Русия" излезе с материал, озаглавен "България се готви за война?", позовавайки се основно на Сидеров.

Президентът издаде указа за назначаването на шеф на ВКС
В. Сега

Президентът издаде указ за назначаването на съдия Лозан Панов за шеф на Върховния касационен съд, съобщи вчера прессекретариатът на държавния глава. Преди това Росен Плевнелиев се е срещнал с Панов. На срещата избраният за председател на ВКС е заявил, че ще отстоява принципа за независимост на съдиите, тъй като това стои в основата на недоверието към системата. Панов е защитил позицията, че решенията на магистратите трябва да се вземат само въз основа на закона, а не под натиск или външни влияния, и е поел ангажимент да работи активно за продължаване на реформата в съдебната система.

Министри спасяват тунела под Шипка
В. Стандарт

През последната година има голямо забавяне на проекта за западен обходен път на Габрово и тунел под връх Шипка. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, който заедно с министрите Ивайло Московски и Лиляна Павлова направи инспекция на напредъка на съоръжението. Ще завършим изграждането на обходния път на Габрово в срок, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски. Тримата министри се ангажираха да окажат пълно съдействие за издаването на разрешенията за строеж, с което да се ускори завършването на проекта. Министър Московски заяви, че изграждането на тунел под Шипка (който е Фаза 2 от проекта за обхода) ще се финансира по новата ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура".

Разкриха още от крепостната стена на античната Августа Траяна
В. Стандарт

Нова част от крепостната стена на римския град Августа Траяна е била разкрита при спасителни проучвания на частен строеж на ул. "Димитър Наумов". "Античната стена е дълга 17,5 м., от основата до горната част е висока 3,60 м, и е сравнително добре запазена", посочи археологът от регионалния исторически музей н.с. Петър Калчев, научен ръководител на обекта. Експертната специализирана комисия е направила предписание към строителите стената да се запази, като се маркира на повърхността на терена по подходящ начин.

Държавата ще защити потребителите при проблеми с ЕРП-та
В. Новинар

Държавата ще гарантира защита на потребителите при проблеми с електроразпределителните дружества (ЕРП). Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова. Във вторник тя проведе среща, на която присъстваха представители на "Енерго-про" ЕАД, ЕВН и ЧЕЗ. На нея бяха обсъдени възможности за преодоляване на проблемите, свързани с отчитането и фактурирането на изразходваната енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още