IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Р. Манолов: Преди 10 години ни мислеха за авантюристи с покупките на земя

Поземленото банкиране е дългосрочен бизнес и го има навсякъде, казва изпълнителният директор на Адванс Терафонд

08:28 | 03.02.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Радослав Манолов:&nbsp;Ще предлагаме земя на разсрочено плащане. Досега правехме единствено сделки с пълно изплащане. <em>Снимка: личен архив</em></p>

Радослав Манолов: Ще предлагаме земя на разсрочено плащане. Досега правехме единствено сделки с пълно изплащане. Снимка: личен архив

- Има ли аналози в чужбина, които показват, че поземленото банкиране (купуване, окрупняване, продаване) е дългосрочен бизнес?

Има аналози в чужбина, които работят от години, за разлика от нас те не са публични компании на борсата. Нашата дейност изисква дългосрочен фокус на бизнеса и в повечето случаи аналозите ни са публично-частни партньорства. В Холадния фондът е 100% държавен, във Франция е частен, но държавата е с блокираща квота, в Германия са 50 на 50 държавно спрямо частно и печалбата се дели пропорционално. Поземленото банкиране спомага за по-добрата ликвидност на земята и по-гладко протичане на икономическите процеси в земеделието.

- Лихвите по депозитите паднаха значително и вече са грубо около 2%, което даде възможност за Адванс Терафонд АДСИЦ с неговата дивидентна доходност от около 15%-20% в последните години да предизвиква значителен интерес към акциите си, а също ниските лихви водят до по-скъпа земя, защото фермерите-купувачи по-лесно се кредитират. Тоест Адванс Терафонд АДСИЦ печели два пъти от ниските лихви, това ли е нещото което духа в платната на фонда в последните години?

Определено ниските лихви по кредитите влияят стимулиращо, но основното е естеството на самия земеделски бизнес и предприемчивостта на земеделците.

- Какви са очакванията за цената на земеделската земя, след като в последните 2 години продавате на цени около 1 150 лв. Има ли понтециал за по-скъпа земя от зърнопроизводство?

Нашите продажни цени са функция на търсенето и предлагането през годината. Ако някой има желание да инвестира в земя, той може да даде и много по-висока цена, стига да има визия какъв ще е последващия бизнес.

- Намалява ли предлагането на земеделска земя?

Предлагането е константно в последните 10 години, увеличават се само желаещите да купуват земя, поради което всеки кандидат купувач има все по-малък дял в покупките при равни други условия. Има вторични продавачи, които са придобили земята преди 5-6 г. и повече. Ние купуваме както от такива, така и от реституирани собственици и т.н.

- Очаквате ли новата обща селскостопанска политика (ОСП) до 2020 г. да раздвижи пазара на земеделска земя?

Да, защото ще стимулира покупките на земеделски земи от малки и средни земеделци. Досега едрите фермери бяха водещи в покупките на земя, а сега освен тях и малките и средни фермери ще станат активни на пазара.

- Какво е бъдещето на комасационните проекти, обявени от БАСЗЗ?

В момента съвместно с други инвеститори приключваме 4 проекта, а вече приключени са два (първият в с. Катунец и вторият в с. Друмево). Тези 4 проекта трябва да приключат през 2015 година. Тази година ще стартират нови 15 проекта и ще подготвим още 10-15 проекта.

Първите комасационни проекти са много успешни, защото приключваме с над 300% увеличение на средната площ на парцелите. Включиха се много от малките собственици, както и фондовете за земя. Ние свършихме 2/3 от работата, а именно изготвяне и предоставяне на общ устройствен план на землището, при това безплатно. Втората част, касаеща кандидатстване по програми за рехабилитация на пътищата, изграждане на напояване и други, е приоритет на общината и земеделците, а третата част, която касае собствениците, е пренареждането на имотите.

- Какво ще е бъдещето на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ)?

Нашата цел е да привлечем нови членове, собственици на земи, които имат желание имотите им да бъдат подредени и окрупнени. Асоциацията няма друга цел освен комасация и създаване на предпоставки за модерно земеделие в България.
 

* Адванс Терафонд АДСИЦ навършва 10 години от създаването си през настоящата година, като компанията се утвърди като най-голямото акционерно дружество със специална инвестиционна цел в България по пазарна капитализация, като в момента тя е 210 милиона лв. Дейността на дружеството е фокусирана само върху покупка, отдаване под наем/аренда и продажба на земя и предлага индиректна инвестиционна схема за акционерите си в добре диверсифициран портфейл от земеделски земи в над 1000 землища в страната. Успехът на компанията се дължи на добре изградената мрежа от агенти, които купуват, отдават под наем/аренда и продават земеделска земя.

Към днешна дата „Адванс Терафонд“ АДСИЦ притежава 220 000 дка, което го превръща в най-голямото публично дружество, собственик на земеделска земя в страната. В рамките на активното поземлено банкиране през годините компанията има общо купени 450 000 дка земеделска земя и 225 000 дка продадени. От създаването си досега дружеството има договори за наем и аренда с над 750 земеделски производители в 20 области на страната. Годишният ръст на средната рента на „Адванс Терафонд“ АДСИЦ  варира от 12% до 21%, а събираемостта на рентата е близо 100%.


През своята 10-годишна история „Адванс Терафонд“ АДСИЦ инициира, съвместно с други инвеститори, над 20 комасационни проекта в България, като към днешна дата дружеството има два завършени проекта.
 

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупка-продажба на ценни книжа!

Свързани компании:

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 8
tonitov
преди 9 години
Рентиери, голяма работа сте направили, дали ви пари и обрахте селяните. купете заводи и създайте производство и работни места, ама тук се иска дупе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още