IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 21 януари

07:49 | 21.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 21 януари

Кабинетът със сериозни реформи в енергетиката и правосъдието
В. Новинар

Кабинетът готви сериозни реформи в енергетиката и правосъдието. Сред целите, които си поставя правителството, са още развитие на средното и висшето образование, построяването на нови детски градини и др. Предвидено е изпълняването на 12 цели в областта на сигурността, въвеждане на електронна система за провеждане на обществени поръчки, гарантиране на енергийната сигурност на страната и др. Това става ясно от Програмата на правителството за стабилно развитие на България 2014-2018.

Експерти: Бизнесът във Варна затъва
В. Новинар

2014-а е била трудна година за бизнеса във Варна и се очаква тенденцията да се запази и през тази година. „Миналата година е била трудна, но и през тази няма изгледи за съживяване на варненския бизнес”, каза пред Дарик председателят на Варненската търговско-индустриална камара Иван Табаков. По думите му 2014 г. е била сравнително успешна само за производителите на зърно, фирмите от химическата промишленост и пристанището.

София се отказва засега от трамвая до Студентски град
В. Сега

Идеята за изграждане на трамвай до Студентски град отпада окончателно от проекта за интегрирания градски транспорт на София и така общината ще се прости с над 20 млн. лв. от Брюксел. Това става ясно от отчета на проекта, внесен от зам.-кмета по транспорта Любомир Христов за сесията в четвъртък. Най-големият препъникамък пред трамвая е недоволството на гражданите. Според тях той ще затрудни движението по тесните участъци, ще създава шум, ще минава през част от Борисовата градина и ще бъдат отсечени много дървета.

ГЕРБ официално подкрепи Йорданка Фандъкова за трети мандат
В. Сега

ГЕРБ ще подкрепи сегашния столичен кмет Йорданка Фандъкова за трети пореден мандат на предстоящия местен вот. Официалната позиция на партията обяви вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова пред БНТ. "На местните избори в София имаме кандидат за кмет - г-жа Йорданка Фандъкова", заяви Бъчварова. Така тя разсея спекулациите, че Фандъкова може да участва в президентската надпревара.

Христо Иванов: Необходимо е куче-пазач, което да задава въпросите, които никой не задава
В. Капитал Daily

Правосъдният министър Христо Иванов и вицепремиерът Меглена Кунева се обединиха днес около идеята за създаване на независим антикорупционен орган, подобен на този в Румъния. Това стана ясно по време на панела за реформа на публичната среда и правосъдната система, който беше част от Деветата среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал". Модераторът на панела - доц. Кристиан Таков се опита да обобщи ситуацията в България с шегата, че политиците са заспали, защото броят овце, но вече нямат срещу себе си овце, а разгневени овени, визирайки протестите от последните две години. "Всички са за реформата, но никой не иска да слуша за нея" започна изказването си Христо Иванов и коментира, че получава подкрепа за Стратегията за продължаване на съдебната реформа от основните политически сили, които участват в управлението и кабинета.

И кукерите от "Сурва" в ЮНЕСКО
В. Стандарт

Уникалният кукерски фестивал в Перник - "Сурва", е на крачка от ЮНЕСКО. "Министерството на културата винаги стои зад съхраняването на българските традиции, които носят автентичността на българския народ, националната идентичност и духовност", каза министърът на културата Вежди Рашидов. Той обяви, че се очаква до края на тази година живият в Пернишкия край обичай "Сурва" да бъде вписан в Листата на световното нематериално наследство на ЮНЕСКО. В края на миналата година световната организация призна чипровските килими, а през тази председателят й Ирина Бокова подкрепи и пещерата Магурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още