IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 19 януари

07:52 | 19.01.15 г.
Преглед на печата за 19 януари

"Уорли Парсънс" съди НЕК за 54 млн. евро

В. Капитал Daily

Арбитражното дело, заведено от "Уорли Парсънс нюклиър сървисис" срещу Националната електрическа компания (НЕК), е на стойност 54 млн. евро. Това стана ясно от изказване на зам.-министърa на енергетиката Антон Павлов пред енергийната комисия в парламента. Информацията бе оповестена във връзка с обсъждането на предложението на "Атака" за възобновяване на строежа на АЕЦ "Белене".

Както "Капитал Daily" вече писа, въпросното арбитражно дело е заведено преди малко повече от половин година. Според Богомил Манчев, който е основен акционер в "Риск инженеринг", която беше подизпълнител на "Уорли Парсънс" като консултант на проекта "Белене", причина за делото е едностранното прекратяване на договора за архитект-инженер от страна на НЕК. По думите на Манчев става въпрос за суми, които не са били изплатени на "Уорли Парсънс" от март 2012 до октомври 2013 г. Това е периодът от решението на правителството да се откаже от изграждането на АЕЦ "Белене" до официалното прекратяване на договора с "Уорли Парсънс" на 7 октомври 2013 г.  Както Манчев многократно е твърдял, решението на правителството не е достатъчно, за да спре изпълнението на проекта, което реално е продължило до октомври 2013 г. Едва тогава НЕК са изпратили писмо до архитект-инженера, с което го уведомяват, че прекратяват договора по нецелесъобразност. Според Манчев НЕК са отхвърлили предложението на "Уорли Парсънс" за извънсъдебно споразумение.

Несигурната среда може да откаже от дейност пенсионна компания "Утре"

В. Капитал Daily

Акционерите на пенсионна компания "Утре" все още обмислят дали да започнат дейността й, или да върнат лиценза заради неясното бъдеще на цялата осигурителна система. Това каза пред "Капитал Daily" Неделчо Спасов, член на борда на директорите на компанията. "Все още сме в ситуация да обмисляме дали стартираме тази дейност предвид цялата среда", коментира Спасов. Той обясни, че всеки ден обсъждат и преценяват оправдано ли е да започнат работа предвид законодателните промени, които бяха обявени в края на миналата година без обсъждане. Спасов се опасява, че рязко сваляне на пенсионните такси ще направи навлизането на нова компания като тяхната неоправдано за акционерите й.

Учредител на "Пенсионно-осигурително дружество Утре" е "Изи асет мениджмънт" с 99.99%, собственик на компанията за бързи заеми "Изи кредит". Една една акция има Станимир Василев, един от мениджърите на "Изи кредит".   

Ски за левче

В. Стандарт

10 000 любители на зимните спортове превземат пистите в Банско, Боровец, Витоша и Пампорово днес. А домакините от четирите курорта са подготвили за туристите атрактивни промоции и много забавления в Деня на снега. Купонът в планината започна още вчера. Стотици деца напълниха пистите в Банско. За тях концесионерите от фирма "Юлен" пуснаха промоция от 1 лв. за всички съоръжения. Тя ще важи и днес. Напливът от малки мераклии да спортуват сред природата и ежедневният поток от хиляди туристи доведе до задръствания пред начална станция на единствения кабинков лифт. "Няма напрежение, но е крайно време да се построи втора кабинка, за да няма опашки и нерви", споделиха скиори.

МЗ ще кара веригите аптеки да работят и в малки общини

В. Сега

Предвижда се създаване на национална аптечна карта, обяви здравният министър Петър Москов. Подобно на здравната карта тя ще опише наличните аптеки и необходимостта на населението по места от подобни услуги. Целта е да се намерят механизми за разкриване на аптеки и предоставяне на фармацевтични услуги в по-малки населени места, където те в момента липсват.

"В момента аптеки няма в 38 общини", поясни здравният зам.-министър Бойко Пенков. От друга страна, според закона за лекарствата едно търговско дружество има право да разкрие до 4 аптеки. "Идеята е, ако дадено дружество иска да отвори 2 аптеки в София, да бъде задължено третата да е в община, където аптека няма, а четвъртата да е денонощна", каза Пенков. Водени са разговори със собственици на аптеки и според тях с приходите от 2 аптеки в София може да се издържа и да се избият разходите за трета в по-малко и по-бедно населено място.

Маршрутките в София изчезват след 3 години

В. Новинар

С модернизирането на градския транспорт, както и с разширението на метрото, маршрутките в столицата постоянно изчезват. „Приключи конкурсът за 17 линии, но две от тях след това сами се отказаха да изпълняват превози”, коментира пред "Новинар" зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. По думите му този вид транспорт постепенно ще спре да функционира в следващите три години.

Трафикът в София ще стане ултрамодерен, тапите ще се стопят, времето за придвижване ще намалее с 30 процента, а маршрутките ще отпаднат. Специалната система за управление на движението в столицата за 10 млн. евро се предвижда да започне да се изгражда още в средата на тази година. Маршрутните таксита пък ще изчезнат напълно в следващите три години. Това съобщиха от Столичната община.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още