IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 12 януари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

20:08 | 12.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 12 януари

В България

Значителен брой новини идват днес около европейските програми за България.

България и Европейската комисия ще разработят нов план за ефективно усвояване на евросредствата. Това стана ясно от среща между премиера Бойко Борисов и еврокомисаря Корина Крецу. 60% от парите от новата програма „Човешки ресурси“ ще отиват за трудовия пазар, а част от средствата ще отидат за социални кухни.

С останалите пари по европрограмите общините ще получат достъп до безлихвени заеми, обяви министър Томислав Дончев.

И пак на енергийна тема – премиерът Борисов продължава да лансира идеята си за газов хъб край Варна, който да бъде захранват от руски газ, както и от газ от находищата в Черно море и тези от шистов добив. Според него така ще може да се осигури 170-200 млн. куб метра газ за хъба.

Съпредседателят на Реформаторски блок Радан Кънев коментира във Варна, че без промяна в манталитета на администрацията няма как да има реформи. Той предупреди, че страната я очаква негативен доклад от страна на Европейската комисия заради липсата на реформи.

Следващата новина като че ли оборва донякъде казаното от Кънев. От 2010 г. насам МВР е намаляло с 10 000 души, твърди ресорният министър Веселин Вучков.

Мистериозно изчезналият бивш директор на ДАНС Петко Сертов бе открит. След над едномесечното му отсъствие и издирване, Сертов се върна в България, доведен от брат си и жена си.

Другата широко дискутирана тема – реформата в БДЖ, също продължава да вълнува хората. Според изпълнителния директор на предприятието Владимир Владимиров железниците имат социална функция, но не са социална институция. Той смята, че БДЖ е изоставено от държавата през последните 20 години.

Малко икономически данни – през седмицата Българска народна банка ще публикува данните за инфлацията, търговското салдо и преките чуждестранни инвестиции. Износът и вносът за миналия ноември са намалели с по 3,1%. Доколко останалите икономически данни ще са добри може да познаем по факта, че 255 хил. души получават целева помощ за отопление тази зима.

По света

Цената на петрола отново премина психологическата граница и спадна под 50 долара за барел. Падащата цена на суровината бе коментирана от саудитския принц Ал-Уалид бин Талал, според когото има изключително малък шанс цената на черното злато отново да достигне 100 долара за барел скоро.

Какво означава това за другите производители на петрол? Руският сорт петрол Уралс е загубил 44% от стойността си на годишна база само за миналия декември. За изключително зависимата от износа на ресурси руска икономика това вещае само неприятности. Според някои анализатори руският президент Владимир Путин е пропуснал шанса да спаси страната си, избирайки друг икономически подход.

Наскоро приетата в Европейския съюз Хърватия избра първата си жена президент. Колинда Грабар-Китарович победи досегашния президент Иво Йосипович в оспорвани избори.

Вървейки малко на юг виждаме, че гръцкото правителство в оставка уверява, че ситуацията е под контрол. Според Атина, ситуацията с изтеглянето на депозити е овладяна и няма място за притеснение.

Отивайки вече в Далечния изток, виждаме, че Япония подготвя рекорден бюджет от над 800 млрд. долара. Новината идва на фона на анализи, показващи рекорден спад в доходността на държавните ценни книжа – един от основните източници на целево финансиране за правителствата по света.

На борсата

Индексите на Българска фондова борса успяха да прекъснат негативната серия от миналата седмица и излязоха на зелено.

Между другото

Третата част на хитовия филм "Хобит" най-после беше изместена от бокс офис класацията. Първото място вече се държи от "Твърде лично:3"

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още