IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 7 януари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:19 | 07.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 7 януари

В България

Днешният ден носи няколко доста добри новини.

Европейската програма „Конкурентоспособност“ може да бъде одобрена до края на март. Община Варна се поучи от добрия си опит от миналата година и разширява свободния пазар на електроенергия. След като миналата година мина на свободен пазар за уличното осветление и намали сметките си наполовина, морската община обмисля училища и детските градини също да преминат на свободния пазар на ток.

Безработните в трудоспособна възраст са намалели до 11,1%, показват данни на Евростат. Според председателят на инвестиционната агенция Светослав Младенов чуждестранните инвестиции в страната няма да намалеят.

Министерски съвет отмени решението на предишния кабинет за концесията на ски зоната в Банско. До сегашното решение се стигна след протести и критики срещу законността на това решение.

Малко отрезвяване след розовата серия.

Според управляващия директор на фирмата за труд Менпауър Надя Василева 2015 г. ще бъде поредната трудна за пазара на труда. Проблемите пред страната са демографски, образователни и структурни.

Така бленуваното електронно правителство продължава леко да куца. Бъг в Търговския регистър продължава вече над два месеца да пречи на гражданите да го използват по предназначение.

Въпреки положението в страната, гръцките банки в страната могат да се похвалят с нарастване на печалбата с над 2,5 пъти.

Министър Хасан Адемов изрази мнение, че трябва да има възможност за много по-агресивно инвестиране при пенсиите, което да ги увеличи.

По света

Терористичната атака в Париж днес взе 12 жертви. Нападателите са ислямисти, които нападнаха френския хумористичен вестник Charlie Hebdo. Причина за нападението са карикатури на пророка Мохамед и лидера на ИСИС, публикувани във вестника. Интересно съвпадение е, че днес вестникът е изобразил на последна страница именно корица на френския автор Мишел Уелбек, който издаде книга с доста мрачно бъдеще за Франция.

Другата световна новина е продължаващият спад в цената на петрола. Петролът проби под 50 долара за барел, заигравайки се с шестгодишно дъно. Според анализатори, това може да промени почти всичко в световната политика и икономика.

Съмненията около бъдещото на Гърция и еврозоната накараха някои да заговорят за възможността от втора криза, причинена от гърците. Опозиционната партия СИРИЗА, която има сериозен шанс да дойде на власт пък обеща да се саморазправя с олигарсите.

На другия полюс е Ирландия, която излезе от кризата и вече забрави за нея. На зеления остров започнаха за пръв път от години продажби на дълг, които да финансират стари задължения.

Добрите новини идват и от Дания и Белгия, които отчетоха двуцифрен ръст на борсите си за изминалата година. За съжаление, данните от целия Европейски съюз не са толкова весели – еврозоната е загубила 3,8 млн. работни места през последните 7 години.

На борсата

За трети пореден ден на SOFIX не му върви и отчете спад.

Между другото

Неуспешно цензурираният и пуснат в интернет филм "Убийствено интервю" се превърна в абсолютен хит. Въпреки атаката на севернокорейските хакери, филмът има милиони гледания.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още