IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 29 декември

07:46 | 29.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 29 декември

18% ръст на плащанията с карти
В. Стандарт

Българите все по-често пазаруват с банкови карти в магазините, показват данни на "Борика". Годишният ръст, който отчитат от компанията, е в размер на цели 18%. Статистиката показва още, че от 1-и до 21 декември т.г. са били направени 3,3 милиона плащания на ПОС терминали, а разплатената сума е 227,9 млн. лв. За същото време през кредитните и дебитните карти на българите са минали близо 2 млрд. лв., което е с 3,5% повече в сравнение със същия период на миналата година. По данни на БНБ средно на месец теглим от банкомати и ПОС терминали около 1,93 млрд. лв.

Изнесохме над 2.6 млн. тона зърно през пристанище Варна
В. Стандарт

Малко над 2.6 млн. тона зърно са изнесени през Пристанище Варна от началото на зърнената кампания тази година до средата на декември. Това обясни за "Стандарт" изпълнителният директор на най-големия ни порт доц. Божидар Чапаров. Спрямо 2013 г. количеството на изнесeното зърно е значително по-малко, обясни Чапаров и допълни, че това се дължи преди всичко на проливните дъждове, които забавили прибирането на реколтата, а оттам - и на изсушаването и на експорта на зърното. Като цяло обаче реколтата беше добра, по зърнобазите в страната все още има големи количества зърно и по-голяма част от тях отново ще преминат през нашите терминали, коментира доц. Чапаров.

Чакаме 300 ин витро бебета повече през 2015-а
В. Новинар

Допълнителни 5 милиона лева има предвидени за фонд "Ин витро" през следващата година, обяви в Смолян зам.-председателят на Здравната комисия в парламента доктор Даниела Дариткова, пред БНР.„Това означава, че ще могат да се финансират още 1000 репродуктивни процедури“, обясни Дариткова, която присъства в Смолян на Коледен базар, организиран от Фондация "Искам бебе" и подкрепен от община Смолян.

"Компютри Правец" - една легенда се завръща
В. Новинар

След едногодишни усилия, до няколко дни на родния пазар ще се появи новият лаптоп от легендарната българска марка "Правец". Няколко десетки граждани вече са подали заявка да притежават лаптопа, който може да бъде разгледан и изпробван на специален щанд в столичен мол, предаде БГНЕС.

Синдикален лидер алармира за проблеми при охраната на границата
Segabg.com

Има организационни и логистични проблеми при охраната на държавната граница. Това каза Валентин Попов, председател на УС на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) пред "Фокус”. Той поясни, че проблемите са видими и въпреки това не се полагат усилия за тяхнот о отстраняване. "Миналата година по това време бяха разположени палатки и фургони на някои възлови точки по границата, където колегите да влязат за 15 минути. Там могат да се стоплят, да починат, да се изсушат и дори да изпият един чай, защото те са на работа между 12 и 14 часа, независимо от климатичните условия. Част от тези палатки и фургони бяха свалени, а тази година бяха разположени нови. Те са недостатъчно, както миналата година, така и тази. Отоплението в тези палатки се извършва с печки, които са непригодни за това. Дървата хронично не достигат. Реално няма никаква организация по сметосъбиране в тези участъци от границата, където има непрекъснато присъствие на колеги”, добави Попов.

Приковани онлайн
Capital.bg

"Може би си мислите, че информацията е сила. Грешите, споделянето на информация е сила", гласи една от крилатите реплики на Винтън Сърф, един от бащите на интернет. Преди малко повече от 45 години един калифорнийски студент на име Чарлз Клайн изпраща първото съобщение чрез ARPANET – прародителят на съвременната глобална компютърна мрежа. То е кратко, съставено е само от две букви и гласи LO. И не, това не е съкращение от Hello - младежът се опитвал да напише LOGIN, за да се включи към компютър в изследователския институт на университета "Станфорд". Машината от другата страна на линията обаче "забила", преди Клайн да успее да натисне клавиша G. Въпреки това 29 октомври 1969 г. остава в историята като официалния рожден ден на интернет. Трябва да минат обаче още около три десетилетия, преди глобалната мрежа да престане да е запазена територия за учени, инженери и програмисти и да влезе в домовете на обикновените хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още