IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира дейност първата в България компания за бизнес имоти

14:16 | 11.05.05 г.
Автор - снимка
Създател
Стартира дейност първата в България компания за бизнес имоти
Днес на официална пресконференция бе представена първата в България компания, специализирана в работата с бизнес недвижими имоти.

Компанията се казва Fortune International и е част от българската Адрес Груп. Новата групировка е асоциирана със световноизвестната Cushman&Wakefield&Baker, която днес подписа договор за сътрудничество с Адрес Груп.

“Идеята за създаване на отделно звено за бизнес имотите датира от три години“, заяви Христо Илиев, председател на Съвета на директорите на Адрес. Подписването на този договор ни дава възможност за навлизане на нови пазари като Македония, Сърбия и Черна Гора, Албания”, уточни той.

“България е перспективна за нашите клиенти основно заради географското си положение, бъдещето присъединяване в ЕС, развитието на туризма, все по-стабилната икономическа среда”, заяви, от своя страна, Ралф Холанд, директор на Cushman&Wakefield&Baker за Европа, Средния Изток и Африка.

Fortune International е 18-тата компания, асоциирана с Cushman&Wakefield&Baker, за региона на Европа, Средния изток и Африка. Компанията има 22 офиса в 14 европейски страни. Cushman&Wakefield е първата компания за недвижими имоти, която през 1995 г. открива офиси в Централна Европа, Будапеща, Прага и Варшава. През януари тази година открива свой офис в Москва, а в Румъния, Словакия и Хърватска има асоциирани офиси.

Cushman&Wakefield&Baker е най-голямата световна компания за недвижими имоти със 175 офиса в 50 страни и с повече от 11 000 служители. Компанията Healey&Bakere e основана през 1820 г. В Лондон, а Cushman&Wakefield през 1917 г. В Ню Йорк. Двете компании се обединяват през 1998 г.

Оборотът за миналата година е над 1 млрд. долара, а в Европа, цифрата е 200 млн. евро.

Валери Вълчев, изпълнителен директор на Fortune International се съгласи да отговори на няколко въпроса на Investor.bg.

-Г-н Вълчев, как според вас ще се развие пазарът на бизнес имотите?

- Започва да се оформя тенденция, в която все повече чуждестранни инвеститори навлизат на пазара. Те ще се целят в купуването на готови обекти, които са пълни с наематели с дългосрочни договори.

Такива запитвания от фондове получаваме много често, може би по едно на седмица, като очаквам интересът да се засили. Това се е случило в Чехия Полша и Унгария и е било много успешна практика. В България възвръщаемостта е много по-добра, отколкото в тези държави, така че има много сериозни възможности.

Ако трябва да говоря с конкретни цифри, възвръщаемостта на инвестициите в България е около 12-14%, докато в Чехия и Полша започва да пада към 8-7%. Това е може би най-голямата възможност.

-Останаха ли свободни търговски площи в София?

-Това е една дългосрочна тенденция, практически голямото, което се случи в България, е промяната в retail бизнеса, т.е. на търговските площи. Големи търговски вериги ще навлязат в България, като те се мъчат да навлязат колкото се може по в центъра. Факт е обаче, че там трудно се намират площи, така че края на града е по-реално.

В рамките на следващите 5 години очаквам да има поне 10 MOL-a в София и във всеки град над 70-80 хил. души ще има поне по още един. Но това е дългосрочната тенденция. По-краткосрочната, по-скоро видимата са тези фондове, идващи за инвестиционни проекти.

-Как се движат цените на наемите на търговските площи?

При офис площите - между 5 и 15 евро на квадратен метър, като търсенето от центъра започва да се измества.

В центъра има търсене от компании, които работят с банки, с финансови институции, с правителството. Фирми, които нямат нужда всеки ден да работят с такива институции, предпочитат да отидат на някой булевард, на който лесно могат да се предвижат и има достатъчно паркоместа.

-Как избрахте името на компанията?

-Това е игра на думи - идва от fortune, force, fortification.

Христина Машкова
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още