IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 декември

07:44 | 17.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 17 декември

"Нет инфо" подаде жалба в КЗК срещу YouTube и Google
В. Капитал Daily

В Комисията за защита на конкуренцията е заведена жалба за нелоялна конкуренция от страна на "Нет инфо" и "Ви бокс", стана ясно от съобщение на сайта на регулатора. Но далеч по-интересни са ответниците в производството - интернет гигантът Google и сайтът му за споделяне на видео YouTube. Причина за казуса е последната предизборна кампания в България и начина, по който са били излъчвани клипове на партии в нея. "Тогава забелязахме, че в YouTube се излъчват политически реклами на различни български партии и кандидати преди клиповете на потребителите", казва Христо Христов, изпълнителен директор на "Нет инфо". Според него, докато всички български медии са длъжни да са напълно прозрачни с предизборната реклама, тарифите за излъчваните в YouTube клипове остават неясни.

„Трансперанси“: Вихри се безконтролно лобиране
В. Сега

Лобистки практики продължават да се вихрят без почти никакъв контрол от страна на обществото и институциите. Това показва изследване на Асоциация "Прозрачност без граници". Проучването обхваща 19 страни - членки на ЕС, и оценява България с общ резултат от едва 25%. Основната причина е, че у нас липсва законова регламентация на този тип дейност както по отношение на лобистите, така и за лицата, заемащи висши публични длъжности, които стават обект на въздействие. Шефът на "Прозрачност без граници" Огнян Минчев коментира, че проблемът може да се разреши само ако частните интереси бъдат представени по прозрачен начин в публичните институции. "Лобирането трябва да бъде управлявано по един добър начин", подкрепи го и зам.-шефът на парламента Иван Иванов (Реформаторски блок).

София дава езерото „Ариана“ срещу наем от 8500 лв.
В. Сега

С близо половин година закъснение Столичната община ще обяви конкурс за отдаване под наем на езерото "Ариана" и обектите около него. Решението ще се гласува на последното заседание на общинския съвет преди празниците в четвъртък. Първоначалната наемна цена е 8480 лв. на месец, а площта, която се отдава, е 8200 кв.м. Срокът на договора е пет години. Според оценките реалният наем е по-голям - 12 722 лв., но общината е решила да го намали заради поддръжката на езерото, което новият стопанин ще е задължен да поддържа през цялата година.

Хазната губи 500 млн. от нелегални цигари
В. Стандарт

Хазната губи между 400 млн. и 500 млн. лв. годишно от продажбата на нелегални цигари, сочи анализ на "Центъра за изследване на демокрацията". Затова стартира национална информационна кампания за борба срещу нелегалната търговия на цигари, осъществявана в партньорство с Агенция "Митници", МВР и Центъра за изследване на демокрацията. Организатор е Инициативата "Срещу незаконната търговия", в която пет тютюневи компании в страната се обединяват, за да работят с общи усилия за разрешаването на проблема с високите нива на потребление на нелегални цигари.

Броим 300 лв. за коледни бижута
В. Новинар

Младите хора у нас са готови да извадят до 300 лв., за да зарадват любимия си човек с бижу. Накитите и книгите са сред най-предпочитаните подаръци тази Коледа редом с техниката и козметиката, показа проучване на международна платформа за електронна търговия. 16 на сто от анкетираните ще оставят класическо четиво или любовен роман под елхата за своите близки. Часовниците и накитите пък са популярни дарове основно сред хората между 30-40 години. Те биха отделили средства между 100 и 300 лв. за красиво колие, гривна или пръстен от злато или сребро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още