IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правата на Ти Би Ай - БАК се търгуваха на цени между 0,01 и 0,48 лв.

13:43 | 09.05.05 г.
Автор - снимка
Създател
Правата на Ти Би Ай - БАК се търгуваха на цени между 0,01 и 0,48 лв.
Търговията с правата на Ти Би Ай - БАК Недвижима собственост АДСИЦ днес започна при цена от 48 стотинки за брой, като първата сделка бе с 2 500 права. След това до края на търговската сесия бяха сключени още четири сделки, като цената на правата се понижи до една стотинка за брой. По време на днешната борсова търговия бяха разменени общо 43 718 права на Ти Би Ай-БАК.

Всяко право дава възможност за записване на 26 нови акции от увеличението на капитала. "Много е вероятно купувач на правата да е отново чуждестранен клиент, свързан с Ти Би Ай - БАК, като се има предвид, че името на фонда традиционно се свързва с участието на чуждестранни инвеститори на капиталовия ни пазар. Интересът е от инвеститори от Западна Европа, Азия и САЩ," обясниха от Ти Би Ай - БАК.

От БФБ-София днес съобщиха, че на проведено на 29 април Общо събрание на акционерите на Ти Би Ай - БАК е взето решение името на дружеството да бъде променено на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ.

В момента капиталът на дружеството е 1,236 млн. лв., като максимално планираният размер на средствата, които ще бъдат набрани след увеличението е 33,383 млн. лв. Самото увеличение на капитала става чрез издаване на 32,146 млн. нови обикновени безналични акции с право на глас и с номинална стойност от 1 лев.

Емисионната стойност на новите акции е изчислена на основата на изчислената нетна стойност на активите на дружеството и е 1.40 лв на акция.

"Много е вероятно голяма част от останалите права също да бъдат купени от чуждестранни инвеститори. Засега няколко чуждестранни големи професионални инвеститори са изразили интерес да участвуват в увеличението на капитала – част от тях са специализирани фондове за имоти, част са международни фондове за акции които инвестират в Източна Европа. Поради това и срокът за търговия на права вместо максималния от 30 дни е намален на минималния изискуем по закона половин месец," обясниха от ТиБиАй-БАК.

Борсовата търговия с права на дружеството ще бъде от 9 до 25 май, а аукционът за останалите права ще се проведе на 31 май. Крайната дата на записване на акциите 14 юни.

Планира се постъпленията от публичното предлагане на акции да бъдат използвани за изпълнение на инвестиционната стратегия на дружеството – закупуване на недвижими имоти с цел тяхното управление чрез отдаване под наем, изграждане на ново строителство и продажба, както и за продължаване на реализацията на строителните проекти, в които дружеството вече е инвестирало.

Очакванията са през 2005 г. дружеството да придобие право на собственост и/или вещни права върху поне три нови недвижими имота, от които поне два да бъдат урегулирани или неурегулирани парцели, както и да започне подготовка за изграждането на сгради върху притежаваните или новопридобитите парцелите. Планираният размер на инвестицията в парцели за строителство е между 2 и 20 милиона лева.

Дружеството възнамерява също така да инвестира и в поне една съществуваща сграда с цел отдаването й под наем. Планираният размер на инвестицията в завършени сгради е между 5 и 25 милиона лева. В случай, че при настоящото увеличение на капитала на дружеството емисията от акции бъде записана частично, броят и размерът на инвестициите се очаква да бъде намален приблизително пропорционално, като дружеството ще се стреми да изгради балансиран и добре диверсифициран инвестиционен портфейл.

Свързани компании:

Прайм Пропърти БГ АДСИЦ(PPBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още